Belföld

Káosz a vasúton

Továbbra is bizonytalan a vasútközlekedés. Friss helyzetjelentés a járó vonatokról, sztrájkoló pályaudvarokról.

Budapest-Győr között másfél óránként biztosított a vasúti közlekedés, a vonatok a Kelenföldi pályaudvarról indulnak, és oda is érkeznek. Budapest-Kelenföld és Pusztaszabolcs, Székesfehérvár, illetve Dunaújváros között óránként közlekednek a vonatok. Az újszászi vonalon 1,5 óránként járnak a járatok, de változó, hogy Rákoshegyig vagy Kőbányáig.

A Budapest-Cegléd vasútvonalon is másfél óránként lehet vonatra szállni, de csak Kőbánya-Kispestig járnak, illetve onnan is indulnak. A Nyugati pályaudvarról a Dunakanyarba 1-1,5 óránként, Vácrátót felé 2 óránként járnak a szerelvények, Esztergom felé 3 óránként.

Mindösszesen egy-két BZ-motorvonat hagyta el a miskolci Tiszai pályaudvart szombaton. A műszaki kocsivizsgálók száz százaléka sztrájkol – írja az MTI. Cseh Béla Zoltán, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője szerint azonban ezek közlekedése is kiszámíthatatlan, mert nem tudni, melyik állomásig jutnak el. A műszaki kocsivizsgálók száz százaléka sztrájkol, csaknem kilencven százalékos a sztrájk támogatottsága a forgalmi szolgálattevők között és a jegyvizsgálók körében.

Az éjszaka folyamán a Miskolc-Hidasnémeti és a Bánréve-Ózd viszonylatokon a “BZ-k” sem közlekednek majd, és feltehetően hasonló lesz a helyzet Szerencs térségében is.

A Volán plusz buszokat indít

Rákoson ismét sztrájkolnak, emiatt Pécel és Gödöllő között van csak vonat közlekedés, onnan Hatvanba busszal lehet utazni.
A Borsod Volán Zrt. a vasutassztrájk ideje alatt eddig 87 rásegítő buszjáratot indított, amelyek összesen 6.054 utast szállítottak. Az érintett járatok elsősorban Miskolc-Budapest, Tiszaújváros-Budapest, Mezőkövesd-Budapest, Miskolc-Sátoraljaújhely, illetve Miskolc-Encs viszonylatokon közlekedtek.

A társaság a hétvégén is elindítja pluszjáratait, Miskolc és Budapest, Tiszaújváros és Budapest, illetve Sátoraljaújhely és Miskolc között. A miskolci Búza térről szombaton délután négy órakor indul busz a fővárosba, ez a járat visszafelé is közlekedik. Vasárnap reggel pedig fél hétkor, délelőtt kilenckor, délután kettőkor és fél ötkor indul busz a fővárosba.

Hétfőn is a szombati “menetrend” várható

Hétfőn, a tervek szerint a szombatihoz hasonlóképp alakul a menetrend. Tiszaújvárosból szintén indítanak pluszjáratokat, és Sátoraljaújhelyről Miskolcra is közlekednek plusz buszok a sztrájk ideje alatt, amelyeknek közvetlen csatlakozása van a budapesti Stadion autóbusz-pályaudvarra.

A Szabolcs Volán és a MÁV között csak néhány Nyíregyháza környéki, a vasúttal párhuzamosan futó buszjáratra vonatkozóan született megállapodás, hogy a vasutassztrájk idején elfogadják a vasúti bérleteket és a szabadjegyeket. A társaság a karácsonyi ünnepek miatt minden szabad buszt a vasútról lemaradók szállítására irányított át. Szombaton például hat autóbuszt küldtek a fővárosba, azonban a visszaúton jó néhányan így is lemaradtak a buszról.

A Volán arra is odafigyel, hogy Debrecenből eljussanak a szatmári településekre az emberek. Ehhez négy buszt tudtak munkába állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik