Belföld

Létrejöhet az elővárosi közlekedési vállalat

Leghamarabb nyárra alakulhat meg a főváros vonzáskörzetében működő elővárosi közlekedési vállalat - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója az MTI-nek szombaton.

Jövőre kezdődnek a tárgyalások a főváros és az állam között az elővárosi közlekedési vállalat kialakításának részleteiről. A tárgyalásokat követően leghamarabb nyárra alakulhat meg a cég, amelybe a főváros a HÉV-vel, az állam pedig a MÁV bizonyos vagyonelemeivel és 30 milliárd forinttal szállna be – mondta Kocsis István vezérigazgató.

Demszky Gábor szerdán jelentette be, hogy az állam és főváros között nyolc hónapon át zajló egyeztetéseknek köszönhetően született meg a négy pontból álló kormányhatározat, amelynek értelmében a BKV 10 plusz 30 milliárd forinthoz juthat.

A 10 milliárd forintot az állam a fővárosiak által befizetett személyi jövedelemadóból állja; a fővárosi önkormányzat átcsoportosítással juthat hozzá az összeghez. A fennmaradó összeget pedig az állam egy, a fővárossal közösen létrehozandó elővárosi közlekedési társaságba invesztálná. A főváros cserébe például a HÉV-el szállna be a társaságba – mondta akkor Demszky Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik