Belföld

Árhullám vonult le a Mátrában

Az utóbbi napokban hullott jelentős mennyiségű eső miatt kisebb árhullámok vonulnak le a Mátra-környéki patakokon. Árvízvédelmi készültséget nem kell elrendelnie az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak, ugyanis a csapadék utánpótlása szombaton megszűnt.

Az elmúlt három napban általában 30-50, a Tarna és az Eger vízgyűjtőjén, valamint Dél-Borsodban 50-70 milliméternyi csapadék hullott, ez nagyrészt eső volt, de a hegyvidéki területeken 5-10 centiméteres hó is esett – közölte Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

A Tarna vízmércéje szombaton 288 centiméteren állt, még mérsékelten áradt a patak, ugyanakkor annak parádi ága pénteken délután tetőzött, a ceredi ág Sirok térségében még mindig gyengén árad. Az összefolyás alatt Verpelét térségében pénteken este 248 centiméteres vízállással tetőzött a Tarna, azóta mintegy 50 centimétert már apadt a víz.

Mivel a Tarna mellékvizein is számottevő árhullámok vonulnak le, ezért Tarnaörs térségében is az első fokú készültségi szintet megközelítő, elérő, vagy azt kissé meghaladó tetőző vízállásra lehet számítani szombaton a délutáni, esti órákban – tette hozzá a szóvivő, megjegyezve: a Ronyva felső ágán figyeltek meg jelentősebb áradást, szlovák területen Mihályi térségében pénteken harmadfokú szintet meghaladó tetőző vízállást észleltek a szlovák szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik