Belföld

Kipótolják a 13. havit

Elmarad a közszféra januárra tervezett sztrájkja - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. 180 ezer forintos fizetésig kiegészítik a jövedelmeket, így a 13. havi nagy részét visszapótolják.

A kormányfő az MR1 Krónika című műsorában hangsúlyozta: a szakszervezetek és a kormány hajnali négyig tárgyalt, amikor Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára SMS-ben tájékoztatta őt a megállapodásról, ezért nincs minden információ birtokában.

A kormányfő hozzátette: ha jól tudja, a megállapodás lényege az, hogy a 180 ezer forintos havi fizetésig mindenkinek kiegészítik a jövedelmét havonta körülbelül 10 ezer forinttal, így az átlagos, illetve az annál kevesebbet keresőknél a 13. havi fizetés nagy részét visszapótolják.

Gyurcsány Ferenc közölte, ezt nagyjából fedezi a költségvetésben erre a célra elkülönített 100 milliárd forint, de a teljes költség 20 milliárddal több, amit máshonnan kell majd átcsoportosítani.

Varga László, a SZEF elnöke a köztelevízió Nap-kelte című műsorában pénteken elmondta: a megállapodás alapján a munkabeszüntetésre készülő szakszervezetek döntő többsége vállalta, hogy eláll a január 12-re meghirdetett sztrájktól. Ez azt jelenti, hogy 2009. január 12-én nem lesz egységes közszolgálati sztrájk.

180 ezerig pótolják a 13. havit

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár pénteken hajnali négykor állapodott meg a tizenharmadik havi fizetés megvonását kompenzáló kifizetésekről és néhány apróbb részletkérdésről.
A részleteket ismertetve Csizmár Gábor a Nap-keltében közölte: 20 szakszervezet írta alá a megállapodást, kettő, a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Munkástanácsok) nem.

Ez jó hír az országnak, de fontos hír a munkavállalóknak, hiszen azt jelenti, hogy a bruttó 180 ezer forintnál nem többet keresők havi kompenzáció formájában száz százalékig megkapják a 13. havi fizetésüket – jelentette ki.

„Amit aláírtunk, az nem megállapodás, de lehetőséget teremt a későbbi megállapodásra” – közölte Varga László. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint a „most született egyezség egy olyan fegyverszünet, amely értékesebb lehet egy rossz békeszerződésnél”.

A költségvetésben elkülönítették

Csizmár Gábor elmondta, hogy a munkavállalók a bruttó 180 ezer forintos fizetés alatti keresetük 8, 33 százalékát kapják meg havonta pótlékként, a 180 ezer forint felett keresők pedig havonta fix 15 ezer forintot kapnak.

A 2009-es költségvetésben e célra elkülönített 112 milliárd forintos összeg nem fedezi a megállapodást, az összesen 119 milliárd forintba “került”, a fennmaradó részt vélhetően a jövő évi tartalék terhére pótolja majd ki a kormány.

A PSZ 70 százalékos kompenzációt akar

A közszférában dolgozók 70 százalékának a kieső 13. havi bér teljes kompenzálását jelenti a szakszervezetek és a kormány közötti megállapodás, s hozzávetőleg ugyanez az arány igaz a pedagógusokra – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Galló Istvánné kiemelte: az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság elfogadta a 13. havi illetmény kompenzálásának módját. E szerint bruttó 180 ezer forint illetményig teljes mértékben kompenzálják a 13. havi bért, ahogy az idén, a kereset 8,33 százalékának megfelelő havi összegben, az e fölött keresők 15 ezer forintot kapnak havonta – mondta a szakszervezeti vezető.

Ez azt jelenti, hogy a közszférában dolgozók 70 százaléka kap teljes kompenzációt, tehát más címen ugyan, de túlnyomó többségük megkapja a 13 havi bért – tette hozzá.

Galló Istvánné közölte: a szakszervezetek azért írták alá a megállapodást, mert a tárgyalásnak vannak más eredményei is. Egyebek mellett az, hogy a közalkalmazottak foglalkoztatási biztonságát erősítő intézkedésekre, jogszabály-módosításokra is kötelezettséget vállalt a kormány – szögezte le a PSZ elnöke.

Kiemelte, januárban a kormány és a sztrájkbizottság tárgyalásokat kezd arról, hogy a jövőben ismét legyen a munkavállaló számára illetékmentes a munkaügyi per indítása, illetve a munkavállaló helyett a szakszervezeté legyen a perindítás joga.

A felsőoktatásban dolgozók 79 százalékot akarnak

A felsőoktatásban dolgozók 79 százalékának a kieső 13. havi illetmény teljes kompenzációját jelenti a közszféra szakszervezetei és a kormány közötti megállapodás – közölte Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke.

A szakszervezeti vezető elmondta: a bruttó 180 ezer forintos fizetésig történő kompenzáció a felsőoktatásban azt jelenti, hogy az adminisztratív munkakörben dolgozók, a fizikai munkát végzők, a tanársegédek és az adjunktusok teljes kompenzációt kapnak, megtartják 2009-ben az idei nominálbérszintet.

A docensek és a professzorok havonta 15 ezer forint kompenzációt kapnak a 13. havi bér helyett, ez 8,33 százalék helyett csupán 4-5 százalékos kompenzálás – tette hozzá Kis Papp László.

A szaktárca örül az eredménynek

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) üdvözli a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely “garantálja a munkabékét” a köz- és a felsőoktatásban, valamint a kultúra területén is – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A kompenzációs pótlék az ágazati irányítás alá tartozó közalkalmazottak több mint 70 százalékának biztosítja a 13. havi bér teljes körű ellentételezését – olvasható az OKM közleményében. Mint írják, a tárca vezetése január első felében egyeztet a teendőkről, hogy a megállapodásban foglaltak maradéktalanul teljesüljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik