Belföld

Gyurcsány meglepődött Orbán elutasításán

Gyurcsány Ferencet meglepte, hogy Orbán Viktor elutasította kettejük találkozóját. A miniszterelnök erről az MR1 Kossuth Rádió Krónikájában beszélt.

A kormányfő azért lepődött meg az elutasításon, mert mint mondta, a Fidesz elnökének az elmúlt hetekben több olyan nyilatkozata is volt, amely arra utalt: hallja az emberek igényét, hogy beszélni, tárgyalni kell, mint minden más normális országban. Abszurd, hogy hír tud lenni Magyarországon, hogy az ellenzék vezére és a kormányfő tárgyal egymással – fűzte hozzá.

Igény van, hogy megbeszéljék

Arra a felvetésre, hogy miért nem korábban – például a költségvetés elfogadása előtt – kezdeményezte ezt a találkozót, a miniszterelnök úgy válaszolt: a Fidesz politikája az elmúlt 2-2,5 évben arra épült, hogy a kormányt megbuktathatja, az utolsó fél évben pedig a cselekvőképtelenségét akarta bizonyítani, a jövő évi büdzsé elfogadásával világossá vált, hogy ez a stratégia nem működik, és új helyzet van.

Úgy látja, nagyon erőteljes, egyértelmű, normális igényük van az embereknek, mert azt látják, hogy Amerikától Japánig hihetetlen gondok vannak a világban, csapkodnak a villámok. Miért nem azt teszik az ország vezetői, hogy leülnek és megbeszélik a dolgokat? Szerintem nem szabad kitérni ilyen elől – hangoztatta.

Az adócsökkentésről is egyeztettek volna

Gyurcsány Ferenc szavai szerint „tengernyi” dologról is egyeztethettek volna. Példaként említette, hogy a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt véleménye nem tér el abban, hogy kell adóreform, ami szerinte adócsökkentés nélkül is létezik. Ide sorolta még, hogy a szociális és foglalkoztatási ügyekben is további lépések kellenek, valamint a pártfinanszírozásról, illetve az önkormányzati igazgatásról is meg kellene állapodni. Van miről beszélni – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: Orbán Viktortól kell megkérdezni azt, miért gondolja úgy, nem az a dolga politikusként, hogy az ország javát keresse. Miért gondolja, hogy kaphat felmentést az alól a kötelezettség alól, hogy mindent megtegyen a fontos változások érdekében? – tette fel a kérdést. Az ország megérett a változásokra, amelyekről beszélniük kellene. Miért a háborút, a harcot választja a megegyezés helyett? – kérdezte a kormányfő.

Közölte, a jövőben is arra fog törekedni, hogy a parlamentben meg lehessen állapodni fontos ügyekről. Mint mondta, neki és az MSZP-nek az a dolga januártól, hogy megértessék az emberekkel, „nincs mese”, vannak dolgok, amelyeken változtatni kellene.

Visszavágott Sólyomnak

Sólyom László szavaira reagálva, miszerint „napi alkukon élő kisebbségi kormánnyal nehezen lehet hosszú távú programot alkotni, és még kevésbé lehet végrehajtani a drasztikus átalakításokat”, a kormányfő azt mondta: 44 törvényt fogadott el május óta az Országgyűlés, a jövő évi költségvetést olyan többséggel, amelyre nem volt példa az elmúlt nyolc évben.
Hangsúlyozta: amit a kormány át akart vinni a parlamenten, azt átvitte.

„Annak nem örülök, hogy Sólyom elnök úrra az az árnyék vetül, hogy pártpolitizál. Szerintem az országnak olyan elnökre van szüksége, akiről mindenki azt gondolja, hogy neki fontos, hogy együtt tartsa az országot, együtt tartson különböző gondolkodású, mentalitású, pártállású embereket, és nem bonyolódik bele pártpolitikai vitákba” – mondta.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.