Belföld

Pluszmilliárdokat kap a BKV

A BKV megkapja az ígért 40 milliárd forintos többletfinanszírozást az államtól - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. A csütörtökre bejelentett BKV-sztrájkról még tárgyalnak.

Az állam és főváros között nyolc hónapon át zajló egyeztetéseknek köszönhetően született meg a négy pontból álló kormányhatározat, amelynek értelmében a BKV 10 plusz 30 milliárd forinthoz juthat – jelentette be a főpolgármester.

Apportálnák a HÉV-et

A 10 milliárd forintot az állam a fővárosiak által befizetett személyi jövedelemadóból állja; a fővárosi önkormányzat átcsoportosítással juthat hozzá az összeghez – tette hozzá. A fennmaradó összeget pedig az állam egy a fővárossal közösen létrehozandó elővárosi közlekedési társaságba apportálná. A főváros cserébe például a HÉV-el szállna be a társaságba – mondta Demszky Gábor.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a főváros nem tudja egyedül finanszírozni a 74 milliárd forint adóssággal küszködő BKV-t, amelynek egyik legveszteségesebb ágazata éppen a HÉV. Ugyanakkor a Budapest nem akarja értékesíteni a HÉV-et. A BKV – elsősorban – buszos szakszervezeteinek csütörtökre időzített sztrájkjáról annyit közölt, hogy bízik benne, az elkerülhető lesz az új események fényében.

Még lehet sztrájk

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója elmondta, hogy az állami finanszírozás miatt sokkal nyugodtabb lehet a cég 2009-es üzemmenete. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pusztán a menetdíjakból nem lehet finanszírozni a közlekedési vállalatot.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerint még meg kell vizsgálni a kormányhatározat tartalmát, de szerinte az nem oldja meg a cég hosszú távú anyagi gondjait. A szakszervezetek és a cég vezetőségének utolsó tárgyalása a csütörtökre kilátásba helyezett sztrájk előtt, a főpolgármester sajtótájékoztatója után kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik