Belföld

Gyurcsány a reformokról egyeztetne Orbánnal

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor akár már január első felében leülhetnek tárgyalni.

Telefonon hívtam fel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és meghívtam egy konzultációra – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány szerdai ülését követő budapesti sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor az InfoRádiónak adott nyilatkozatában azt mondta: lehetségesnek tartja, hogy létrejön az egyeztetés, ugyanakkor jelezte, még egyeztet a Fidesz vezetésével, hogy milyen feltételeket szabnak.

“Beszéljük meg”

A kormányfő elmondta: kabinetfőnökeik keresik az időpontot arra, hogy január első felében mikor üljenek tárgyalóasztalhoz.
“Azt mondtam Orbán Viktor elnök úrnak, hogy üljünk le és beszéljük meg, mit tudunk közösen tenni az országért” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Elismerte, különbözőek a felelősségek, van, amit csak a kormány tehet meg, de van, amiben együtt kell működni.

A miniszterelnök szerint muszáj meghallani az ország hangját, amely azt mondja: azért vannak vezetőink, hogy állapodjanak meg az ország érdekében, harc helyett összefogásra van szükség.

Orbán: zajlik az előkészítés

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: zajlik a találkozó előkészítése, de arról még egyeztet a párt vezetésével, hogy milyen feltételeket szabnak.

A pártelnök azt mondta: olyan reformokhoz nem adja a nevét a Fidesz, amelyek nem az emberek érdekeit szolgálják, de egy radikális gazdaságpolitikai fordulatról szívesen tárgyalnak. Hozzátette: a gazdasági nyomás megszüntetéséről és az alkotó energiák felszabadításáról szeretnének egyeztetni..

2009-től vissza kell térni a reformpolitikához, de úgy, hogy figyelembe veszik a 2006 és 2008 közötti időszak tanulságait, nem elkövetve még egyszer ugyanazokat a hibákat – nyilatkozta korábban a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint neki és Orbán Viktornak nem azzal kell foglalkoznia, hogy egymással küzdenek, mert nem ez a lényeges, hanem az, hogy fontos ügyekben – például az önkormányzatok, az adó vagy a foglalkoztatás kérdéseiben – együtt mozduljanak – mondta egy korábbi nyilatkozatában a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik