Belföld

Orbán: 2009 akár jó is lehet

Orbán Viktor szerint 2008 nagyon nehéz, lehangoló év volt az ország számára, és politikai változás nélkül 2009 is nehéz lesz - a Fidesz elnöke erről a saját honlapjára kedden feltett videointerjúban beszélt.

A pártelnök szerint 2008 nagyon nehéz, lehangoló év volt az ország számára, mint mondta, egy “hosszú lejtmenet aljára érkeztünk meg”, de arra figyelmezett, hogy “ha ásunk még, akkor persze tudunk lejjebb kerülni”.

A Fidesz elnöke a problémákat abban látta, hogy Magyarországon ma elnyomás van, nem politikai elsősorban, hanem gazdasági természetű.

Gúzsba kötött ország

Orbán Viktor szerint Magyarország “egy gúzsba kötött ország”, ahol a vállalkozó szellemű emberek elé azonnal akadályokat gördítenek, ahol a kormány semmi mást nem akar csak ellenőrizni, hol az adóhivatalon, hol a titkosszolgálatokon, hol a bürokrácián keresztül, és nem engedi, hogy a magyar társadalomban dolgozó energia felszabaduljon.

“Ezt a fedőt kell leemelni a fazékról, hogy ez a gőz, ez a tehetség, ez a kreativitás, innováció tenni akarás, értékteremtés ki tudjon szabadulni” – mondta.

Szerinte ugyanakkor ilyen értelemben az elnyomás, a gúzsba kötés alól Magyarországnak nem sikerült kiszabadulnia 2008-ban, és politikai változás nélkül biztos, hogy a következő is nagyon nehéz év lesz.

Három lehetőség

Orbán Viktor ugyanakkor három lehetőséget is felvázolt, amelynek megvalósulása esetén szerinte “menthető” lenne a 2009-es év.

Mint mondta, a következő év akár még jó is lehet, ha az ország képes lesz egy jelentős változást elérni úgy, hogy a kormányt a sztrájkkal, közakarattal, az európai parlamenti választás eredményével nyomás alá helyezi és ráveszi, hogy 180 fokos fordulatot hajtson végre elsősorban a gazdaságpolitikájában.

A másik lehetőség szerinte, hogy az ország úgy tudja nyomás alá helyezni a kormányt, hogy a kabinet maga belátja: minél hamarabb előre kell hozni a választást és a parlament feloszlatja magát. Vagy pedig – folytatta – olyan események történnek, hogy nem a kormány, hanem a parlament többi szereplője látja be, hogy a politikai változás elengedhetetlen. Ha bármelyik ezek közül megvalósul, és lesz változás, akkor a 2009-es év menthető év – mondta.

Őszödi reformok

A pártelnök szerint ugyanakkor a népszavazással komoly, “éles fényű” reménysugár is megjelent a magyar politikában 2008-ban. Fontosnak nevezte, hogy összefogás, nemzeti egység jött létre az “őszödi reformokkal” szemben.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a modern jobboldal megszületésének szempontjából is rendkívül fontos volt a népszavazás, mert azt a leckét adta, hogy a politikában az első helyen az emberek mindennapi életét érintő kérdéseknek kell állniuk, mint az egészségügy, a tandíj, a megélhetés, az árak vagy a munkahelyek.

A polgári politikának az emberek mindennapi nehézségeiben nyújtandó segítségre kell összpontosítania – ezt a “parancsolat erejével” üzente meg a népszavazás – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik