Belföld

Rövidültek a Ferihegyi sorok

Vasárnap reggel rövidebb sorokkal fogadta a Ferihegyi repülőtér az utasokat. A Malév 10 járatát törölte, a Budapest Airport pedig a helyzet rosszabbodására számít, mert a vasárnap délután Ferihegy egyik legforgalmasabb időszaka.

Szollár Domokos, a BA szóvivője elmondta: a repülőtér 2B termináljából induló utasok gyorsabb haladását a két kapun történő utasbiztonsági ellenőrzés teszi lehetővé. A tervek szerint 11 órától három ellenőrző kapun folyhat a beléptetés, ami tovább növelheti a “tranzitterület” befogadóképességét. Hosszú sorok feltorlódása esetén azonban vasárnap is előfordulhat, hogy a terminál zsúfoltságának csökkentése érdekében 30-60 percre szüneteltetik a jegykezelést (“check-in”) – mondta Szollár Domokos.

A repülőteret üzemeltető társaság szóvivője kiemelte: “normál időszakban” a vasárnap számít az egyik legnagyobb forgalmú napnak Ferihegyen, különösen délután.

A Malév 10 járatát törli vasárnap

A Malév 10 vasárnapi járatát törli a sztrájk miatt, melyek a következők: MA564-Zürich (ZRH); MA840-Varsó (WAW); MA110-Kijev (KBP); MA462-Pristina (PRN); MA130-Odessza (ODS); MA494-Podgorica (TGD); MA450-Szarajevó (SJJ); MA880-Temesvár (TSR); MA824-Prága (PRG); MA854-Bukarest (OTP). Zürichbe és Varsóba a délutáni órákban alternatív járatot kínál a légitársaság, Bukarestbe kora délután és éjszaka. Kijevbe, Pristinába, Odesszába, Podgoricába, Szarajevóba, Temesvárra és Prágába viszont nem szerepel további járat a Malév menetrendjében.

A törölt – és csak a törölt – járatokra szóló jegyeket a légitársaság térítésmentesen átírja egy másik, ugyanarra a célállomásra közlekedő Malév vagy más, a oneworld szövetség taglégitársaságának járatára, vagy költségmentesen visszatéríti a jegy árát.

A Malév továbbra is azt kéri utasaitól, hogy a járatok indulása előtt legalább két órával érkezzenek ki a repülőtérre. Az utasok további információt a Malév call centertől a 06-40-212121-es számon kaphatnak, illetve a légitársaság www.malev.hu honlapján olvashatnak.

Elbeszélnek egymás mellett

Nincs esély a megegyezésre Ferihegyen a sztrájkot hirdetett szakszervezetek szerint, mivel a szakszervezetek 12 pontos követelésére a menedzsment csak semmitmondó általánosságokat válaszolt – áll a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezete (LESZ) közleményében, amelyet a vasárnapi tárgyalások után adtak ki.

Az egyeztetésen a szakszervezetek – a korábbiak mellett – követelték a sztrájkjog tiszteletben tartását, a fizetett, illegális sztrájktörők alkalmazásának beszüntetését, és hogy a munkát beszüntető dolgozókat ne zárják fűtetlen, alagsori, az alapvető higiéniai feltételeknek sem megfelelő helyiségekbe.

A Budapest Airport konstruktív magatartással kíván hozzájárulni a sztrájk gyors befejezéséhez és a repülőtéri szolgáltatások garantálásához, egyben minden eszközzel a munkabeszüntetés miatt az utasoknak és a légitársaságoknak okozott károk enyhítésére törekszik – áll a reptér üzemeltetőjének a tárgyalások után kiadott közleményében, amely szerint a megbeszéléseken a Budapest Airport képviselői ismertették álláspontjukat a szakszervezeti követelésekről.

A BA reméli, hogy a sztrájkoló dolgozók is megértik: egy elhúzódó munkabeszüntetés nemcsak a saját, hanem a repülőtéren mellettük dolgozó légitársaságok és földi kiszolgáló szervezetek alkalmazottainak munkahelyeit is veszélybe sodorhatja.

A tárgyalásokat hétfőn 11 órakor folytatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik