Belföld

Hattól országos a vasutassztrájk

Délután hattól országos, határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett Gaskó István, aki a ferihegyi sztrájkolókkal is keresi a kapcsolatot. Délelőtt az ország keleti részében bizonytala volt a vasúti közlekedés, de több vonat járt, mint amennyi nem. A sztrájk támogatottsága alacsony.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás vasárnap 18 órától az egész ország területére kiterjeszti a határozatlan idejű vasutassztrájkot – jelentette be Gaskó István vasárnap délelőtt.

A VDSZSZ elnöksége értékelte a sztrájkot, és azért terjesztik ki a nyugati országrészre is, mert nagy volt az igény arra, hogy csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. Továbbá a hétfői tárgyalás idejére fokozni kívánják nyomást annak érdekében, hogy a MÁV „kimozduljon” eddigi merev álláspontjából – mondta Gaskó István.

A szakszervezeti vezető közölte: konzultálni fognak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében.

Keleten a helyzet bizonytalan

Kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Kelet-Magyarországon hajnalban indított sztrájkja miatt.

Gaskó István szerint a vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, míg Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke azt közölte, hogy Debrecen és Miskolc területén a vonatok 50-50 százaléka közlekedett, a többi érintett térségben 90 százalékban jártak a vonatok. Dél körül Szegeden is megindult az addig szünetelő vasúti közlekedés.

Indulásban reménykedő utas - KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

Indulásban reménykedő utas – KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

A Dunántúlon zavartalanul járnak a vonatok, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az InterCityk közlekedésében azonban járatkimaradásokra számítani kell a sztrájk alatt.

Nem elsöprő a sztrájk támogatottsága

A MÁV szerint alacsony, 3,7-18 százalék közötti a VDSZSZ sztrájkjának támogatottsága, így a vonatok 88 százaléka közlekedett a munkabeszüntetés első hét órájában.

A forgalomirányítók közül majdnem mindenki dolgozik. Debrecenben a 275 megjelent vasutas közül 20-an sztrájkolnak, arányuk 7,1 százalék, Miskolcon 152 forgalmi beosztású dolgozóból 27-en nem vették fel a munkát, így 18 százalékos a sztrájkban résztvevők aránya. Szegeden a 242 szolgálatra vezényelt munkatársból 9 vasutas nem vette fel a munkát, 3,7 százalék a sztrájk támogatottsága.

Többen csatlakoztak a munkabeszüntetéshez a MÁV-START Zrt. dolgozói közül, kocsivizsgálók, jegyvizsgálók, illetve jegypénztárosok. Közülük a nappali műszakban 1020 munkavállaló közül 154-en sztrájkolnak, így a MÁV-START-nál 15 százalékos a sztrájkolók aránya.

Gaskó István szerint annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani.

A vonatközlekedés adatai sem igazolják a szakszervezet sztrájkkal kapcsolatos “derűlátását” a társaság szerint. A sztrájk ideje alatti első hét órában a 700 vonatból csupán 68 vonat maradt ki teljes útvonalon a menetrendből, további 13 járat rövidebb útvonalon szállította az utasokat, így a vonatok 88 százaléka közlekedett. Igaz, hogy ezen belül a miskolci, a nyíregyházi térségben – ahol viszonylag több jegyvizsgáló és kocsivizsgáló, illetve néhány forgalomirányító sztrájkolt – a vonatok fele tudott eljutni a végállomásra.

A MÁV közölte azt is, hogy a sztrájkkal érintett területek Volán társaságai elfogadják a MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket, illetve a MÁV tényleges és családtagi arcképes igazolványokat. A Volán társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe.

Fidesz: nincs közszolgáltatási szerződés

A Fidesz rendelkezésére álló adatok szerint a magyar kormány, illetve a közlekedési tárca mind a mai napig nem kötötte meg a közszolgáltatási szerződést a MÁV-val – mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa a Keleti pályaudvar előtt tartott sajtótájékoztatóján. Azt sem tudjuk pontosan, hogy a magyar vasútnak van-e 2009-re szóló érvényes menetrendje – mondta a volt közlekedési miniszter, aki szerint a menetrend bejelentett változata dupla csapás, hiszen a változtatások az embereknek több pénzükbe kerülnek, ám ezért kevesebb vonatot kapnak, mint tavaly.

Kavalecz Imre elmondta: ezüstvasárnap a többi vasárnaphoz képest általában 50 százalékkal növekszik a vasúton utazók száma. A VDSZSZ Szolidaritás a mostani munkabeszüntetéssel ismét lehetetlen helyzetbe hozza az utasokat – fogalmazott.

Pénzt kérnek a privatizációból

A szakszervezet azt követően döntött, a már többször felfüggesztett gördülő munkabeszüntetés folytatásáról, hogy továbbra sem született egyezség a munkaadóval folytatott tárgyalásokon.

A VDSZSZ egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Ezen túl a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett 10 százalékos többlet-bérfejlesztést kérnek a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára.

A MÁV-társaságok jogszerűtlennek és közgazdaságilag megalapozatlannak tartják a VDSZSZ követelését.

A legutóbbi egyeztetésen a VDSZSZ azt is elmondta, hogy nem tartják megfelelőnek a december 14-én életbe lépő új menetrendet, mivel az szerintük ellehetetleníti a személyszállítást, ezért kérik a felfüggesztését mindaddig, amíg jobb nem készül helyette.

A MÁV-csoport 36 991 munkavállalójából 9400 tagja a VDSZSZ-nek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.