Belföld

Akadozik keleten a vasút

Kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés Kelet-Magyarországon a VDSZSZ által meghirdetett sztrájk miatt: Debrecen és Miskolc környékén a vonatok fele leállt, másutt a szerelvények 90 százaléka közlekedik. Reggel nyolcig 612 szolgálatra rendelt vasutasból 61 tagadta meg a munkát.

Kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés vasárnap reggel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Kelet-Magyarországon hajnalban indított sztrájkja miatt. Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke azt mondta: a vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke ugyanakkor azt közölte, hogy Debrecen és Miskolc területén a vonatok 50-50 százaléka közlekedett, a többi érintett térségben 90 százalékban jártak a vonatok. A Dunántúlon zavartalan a vasúti közlekedés, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az InterCityk közlekedésében azonban járatkimaradásokra számítani kell a sztrájk alatt.

Helyzetkép keletről

Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint szinte teljesen zavartalan volt a forgalom a Keleti pályaudvaron vasárnap reggel. Elindultak a vonatok a keleti országrészbe, köztük Békéscsabára, Sátoraljaújhelyre és Szolnokra, azonban azt nem tudják garantálni, hogy a szerelvények meg is érkeznek a célállomásaikra. Az érkező szerelvények egyelőre szintén menetrend szerint közlekedtek Szolnok és Hatvan felől. A Keleti pályaudvaron a jegypénztárak és a pályaudvar árusai is nyitva tartanak.

Indulásban reménykedő férfi Debrecenben (Fotó: MTI)

Indulásban reménykedő férfi Debrecenben (Fotó: MTI)

NÉZZE MEG GALÉRIÁNKAT!

A szegedi Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatot a VDSZSZ helyi vezetőjének tájékoztatása szerint; a sztrájk támogatottsága a jelenleg műszakban levőknél száz százalék, és várhatóan egész nap az is marad.

A borsodi megyeszékhely legnagyobb állomásán, a Tiszai pályaudvaron teljesen kiszámíthatatlan a vonatközlekedés, nem indulnak és nem is fogadnak vonatokat.

Szolnokról elindultak a vonatok, normálisnak tűnt a vasúti közlekedés vasárnap reggel, a vasútállomáson az információs tábla négy vonat indulásáról tájékoztatott, az információs pult és több pénztár is nyitva volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a térség legnagyobb, nyíregyházi pályaudvarára vasárnap reggel 5 óráig egyetlen szerelvény sem érkezett, és nem is indult onnan.
Vasutassztrájk – munkáltatói adatok a résztvevők számáról

Nem elsöprő a sztrájk támogatottsága

A MÁV START Zrt. adatai szerint Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás sztrájkja alatt reggel 8 óráig az éjszakai műszakban 612 vezényelt kocsivizsgáló és jegyvizsgálóból 61-en sztrájkoltak, 551-en dolgoztak – közölte Kavalecz Imre. A vasúttársaság adatai alapján az éjszakai műszakban a forgalomirányítók közül Debrecenben a 257 szolgálatra vezényelt dolgozó közül 7-en, Szegeden a 202 beosztott vasutasból 7-en, Miskolcon a 137 vezényelt munkatárs közül 28-an nem vették fel a munkát.

Gaskó István szerint annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani.

Kavalecz Imre elmondta: ezüstvasárnap a többi vasárnaphoz képest általában 50 százalékkal növekszik a vasúton utazók száma. A VDSZSZ Szolidaritás a mostani munkabeszüntetéssel ismét lehetetlen helyzetbe hozza az utasokat – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik