Belföld

Támogatja a kormányt a Fidesz

A Fidesz a hétfői parlamenti szavazáson támogatni fogja az úgynevezett bankmentő csomagot - mondta Varga Mihály a Fidesz évadzáró választmányi ülésén.

A Fidesz alelnöke közölte: egy felelős ellenzéki párt számára most az első és legfontosabb dolog a tűzoltás, azért hogy a válság ne terjedjen szét a gazdaságban. Ezért támogatták a banki stabilitásért tett kormányzati lépéseket, a bankbetétekre adott garanciát és a banki limit felemelését.

Megjegyezte, hogy 2010 vége felé, amikor a világ elindul kifelé a válságból, Magyarországnak is el kell indulnia felfelé. Ezért javasolta a Fidesz az adócsökkentést, a gazdaságfejlesztési program elindítását és az állami kiadások visszafogását. Hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetést nem tudták elfogadni, mert az pusztán egy megszorító csomag, de ellenzékként a lakosság érdekében továbbra is javaslatokat kell majd tenniük.

A mostani válságnak másfajta dimenziói és mélységei vannak, mint azoknak, amiket korábban a válságokról gondoltunk – mondta a helyzetet elemezve Varga Mihály. A párt alelnöke kitért rá, hogy a válságot az amerikai jelzálogpiaci krízis hozta a felszínre, de a mélyben ott van az eladósodási folyamat, amely ma már mindenkit érint. Eladósodtak az államok, az önkormányzatok, a vállalatok és a magánszemélyek is – mondta a politikus. Közölte, figyelembe kell venni, hogy ma már nem évek alatt, hanem egyik percről a másikra alakulnak ki a válsághelyzetek.

Véleménye szerint ha Magyarország nem tesz meg mindent, hogy a lehetőséget keresse és orvosolja a felerősödő problémákat, akkor nem átvészelni fogja a válságot, hanem bele fog merülni. Hangsúlyozta: Magyarország nem függhet olyan országoktól, amelyek nála kedvezőtlenebb helyzetben vannak.

A magyar helyzetet úgy elemezte, hogy egy duális szerkezetű gazdaság alakult ki, és az ide települt multinacionális cégek nem tudnak szervesen beleilleszkedni.

Emlékeztetett rá, hogy 2007-ben közel 70 milliárd euró volt a magyar export, “de ez egy cseppet sem húzta magával a GDP-t”. Hozzátette, hogy a magyar export közel négyszerese a két évtizeddel korábbi szintnek, a bruttó hazai termékek viszont csak valamivel több mint egyharmaddal, a kiskereskedelmi forgalom pedig körülbelül felével haladja meg az akkori szintet, miközben a foglalkoztatottak száma egymillió fővel kevesebb.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.