Belföld

Göncz nagyvonalúságot kér a szlovákoktól

Szlovákia ma olyan helyzetben van, hogy megengedhetné magának a kisebbségekkel szembeni nagyvonalúságot - vélekedett a magyar külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Sme című szlovák liberális lap közölt szombati kiadásában.

“Szlovákia éppen most van abban a helyzetben, amikor sok tekintetben megengedhetné magának a nagyvonalúságot. Stabil, gazdaságilag nagyon jól áll, a kormánynak széles körű a támogatottsága, így nagyvonalú gesztusokat tehetne a kisebbségekkel szemben is” – jelentette ki Göncz Kinga.

Úgy véli: a szlovák fél nincs mindig tudatában annak, hogy a szlovákiai magyar kisebbség helyzete is része a kétoldalú kapcsolatoknak. “És ezen a téren vitáink vannak. Ez Gyurcsány (Ferenc) hat pontjára is vonatkozik. Érvényes ez a Sólyom (László) elnök által javasolt kisebbségi törvényre is. A kérdés az, hogy létezik-e világos garancia a kisebbségi jogok betartására, van-e valamiféle összefoglaló, amelyből világosan kitűnne, meddig terjednek, és hogyan követelhető érvényesítésük” – fejtette ki a magyar diplomácia vezetője.

“A fontos kérdések nyitottak, állandóan emlékeztetni fogunk rájuk” – válaszolta arra a kérdésre, mit tesz Budapest azután, hogy Robert Fico szlovák kormányfő elutasította Gyurcsány hatpontos javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik