Belföld

Csordogál az utasfelvétel Ferihegyen

Reggel kilenc óra után ismét elindult az utasfelvétel és a jegykezelés Ferihegyen, miután két utasbiztonsági kapuban is megindult az ellenőrzés.

Az ellenőrzés 10 órára jelentősen lelassult a Ferihegyi repülőtér 2B termináljában, így már ismét jelentős zsúfoltság alakult ki. Az utasbiztonsági ellenőrzés lelassulása miatt 11 órára szinte teljesen megtelt a repülőtér 2B termináljának induló szintje. Szombat délig valamennyi Ferihegyre érkező járat késését jelzi a 2B terminál utastájékoztató táblája. A tíz érkező gép közül a Londonból érkező EesyJet például mintegy két órát, a New York-i Delta-járat egy órát késik.

Érvényes jeggyel rendelkező utasait a Lufthansa légitársaság buszokkal szállítja Bécsbe, ahonnan folytathatják útjukat eredeti célállomásuk felé. A Malév pénteken 6 szombati járatát törölte, illetve törölte délelőtti, 662-es amszterdami járatát, amely 9.25 órakor szállt volna fel, de biztosan elindítja a 104-es moszkvai, az 580-as madridi és a 664-es amszterdami gépét, 15 járata rendben elindult.

A repülőtér 2B termináljának üzleteiben dolgozók szerint a legtöbb utas megértéssel fogadja a kialakult helyzetet. Az MTI helyi értesülése szerint a légitársaságok képviselői próbálnak nyomást gyakorolni a BA vezetőire, hogy üljenek le tárgyalni a szakszervezetek képviselőivel. A BA és a szakszervezetek pénteken tartottak informális találkozót, melyet a felek utólag eltérően értékeltek.

Szollár Domokos kifejtette: a repülőtér utasbiztonsági ellenőrei közül csupán ketten vették fel a munkát a szombat reggel induló három műszakban. A BA így nem tudja garantálni az utasok átvizsgálását a légitársaságoknak, amelyek “saját felelősségükben” döntenek arról, hogy késleltetik vagy törlik szombati Budapestről induló járataikat. Az érkező gépeket közvetlenül nem érinti az utasbiztonsági átvizsgálás hiánya, de előfordulhat, hogy a légitársaságok nem indítják el Budapestre tartó járatukat, mivel nem látják biztosítottnak a visszatérést – fűzte hozzá.

A légitársaságnál folyamatosan elemzik a Ferihegyi helyzetet, és ennek függvényében döntenek a járatok sorsáról. Délelőtt a Malévnak 21 járata van a menetrend szerint, közülük eddig 4-et töröltek. A légitársaság azt kéri az utasoktól, hogy érdeklődjenek járatuk indulásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik