Belföld

Ferihegyen a helyzet változatlan

Nem változott a helyzet Ferihegyen reggel óta. Továbbra is csak a 2B terminálban folyik utasbiztonsági ellenőrzés, így péntek délben még mindig sok ember várakozott arra, hogy elindulhasson uticélja felé.

Az embereknek csokit és ásványvizet osztanak a repülőtéri dolgozók, valamint megpróbálnak információval is segíteni.
A 2B terminálban az Eger vízilabdacsapata várakozott fél 11-kor az utasfelvételre. Biros Péter elmondta, hogy fél órája várnak, és remélik, hogy el tudnak repülni Párizsba, ahonnan Marseille-be utaznának tovább, Euroliga-mérkőzésre.

A repülőtér biztonsági szolgálata arra hívta fel az utasok figyelmét, hogy csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül, mert a felügyelet nélkül hagyott poggyászokat a szolgálat elszállítja.

A ferihegyi repülőtér 2B terminálján délben ötből már négy utasbiztonsági kapu is működött, a zsúfoltság ennek ellenére nem csökkent, eddig csak a Lufthansa és a Malév jelentett be járattörlést – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Pakolnak a vezetők

A biztonsági ellenőrzést végzők közül csak néhányan vették fel a munkát, hozzájuk külső cég emberei csatlakoztak, így tud négy utasbiztonsági kaput működtetni a BA – tette hozzá.
Megjegyezte, hogy a külsősök megfelelő engedélyekkel rendelkeznek, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság – korábban nem látott számban – jelenlévő szakemberei is ellenőriznek.

Szollár Domokos elmondta, hogy a péntek az egyik legerősebb nap a repülőtéren, ekkor indul egy pekingi és egy New York-i járat is, a gépek általában teljes kihasználtsággal közlekednek ilyenkor.

A BA vezetői is részt vesznek az utasok tájékoztatásában és néha a csomagok pakolásában is – mondta a szóvivő.

Egyelőre nem sztrájkolnak

A Malévnál pillanatnyilag nincs sztrájkfenyegetettség, a légitársaság pilótái pénteken egyeztetnek arról, hogy milyen lépéseket tegyenek a munkáltatóval még függőben lévő kérdések miatt.

Fehérváry Géza, a Malév üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta: a sajtóban megjelent, a Malév pilóták sztrájkjáról szóló hírek miatt megkereste a szakszervezet vezetőit, akiktől azt a tájékoztatást kapta, hogy az érdekképviselet pénteken egyezteti álláspontját és dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen.

Fehérváry hozzátette azt is, hogy a Munka törvénykönyve és a sztrájktörvény szerint a tárgyalási szándékot írásban kell közölni a munkaadóval, és ezt követően legalább hét napig kell egyeztetni a feleknek.

Rendeset nem tarthatnak

Eredménytelen tárgyalások után van lehetősége az érdekképviseletnek arra, hogy meghirdessen egy sztrájkot, melynek 48 óra a bejelentési kötelezettsége. Tehát a Malév pilóták a következő kilenc napban “rendes” sztrájkot nem tartanak – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Hozzátette azonban, hogy figyelmeztető sztrájkra a pilótáknak a tárgyalások alatt is van lehetősége, ennek is van előzetes bejelentési kötelezettsége, ami 24 óra. Ugyanakkor a Malév menedzsmentje kész a bejelentést követően a tárgyalások tetszőleges időpontban történő megkezdésére.

Készek egyeztetni

A Munka törvénykönyve és a sztrájktörvény szerint a szakszervezetek csak gazdasági és szociális vitás kérdések miatt indíthatnak sztrájkot. A vezérigazgató-helyettes megerősítette: a Malév bármikor kész egyeztetni a pilótákkal.

Emlékeztetett rá, hogy a vitatott kérdésekben már egyeztettek a munkavállalókkal, tehát ezek a kérdések a menedzsment számára ismertek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik