Belföld

Gyurcsány és Orbán is tanú lehet a Zuschlag-ügyben

Sándor László ügyvéd, az ötödrendű vádlott védője a per csütörtöki tárgyalási napján indítványozta, hogy tanúként hallgassák ki a parlamenti pártok elnökeit, az ifjúsági ügyekkel is foglakozó korábbi minisztereket, valamint a főpolgármestert is.

Sándor László szerint Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya és Fodor Gábor pártelnökök, valamint az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi miniszterek – Deutsch Tamás, Jánosi György és Göncz Kinga – és Demszky Gábor főpolgármester tanúkénti meghallgatásával kell feltárnia a bíróságnak, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben milyen “álságos pártfinanszírozás” folyik Magyarországon.

Sándor László ügyvéd, az ötödrendű Krausz Csaba vádlott védője indítványozta: a bíróság keresse meg az Állami Számvevőszéket is, hogy választ kapjanak arra, az adott időszakban az adott pártok hogyan finanszírozták ifjúsági szervezeteiket. A magyar pártfinanszírozási rendszer magában rejti a korrupció lehetőségét – indokolta előterjesztését az ügyvéd.

“Feljebb kerültek a dolgok”

Csütörtökön véget ért a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper első szakasza. Az október 8-án kezdődött perben eddig a vádlottakat hallgatta ki Fodor Endre tanácsvezető bíró.

A mai tárgyalási napon a bíróság lejátszott néhány lehallgatott telefonbeszélgetést, amely Zuschlag János és Lusztig Péter – Lamperth Mónika egykori belügyminiszter kabinetjének tanácsadója – között zajlott. Az elsőrendű vádlott a 2007. február 7-i beszélgetésben azt mondta Lusztignak, hogy “enyhén szólva fentebb kerültek a dolgok”, ezért jó lenne tájékozódni az ügyben.

Februárban folytatódik

A következő lehallgatott beszélgetésben Lusztig azt mondta a volt képviselőnek: “Nincs még információm, Király csak holnap reggel hív vissza”. 2007. februárban még Király Ferenc dandártábornok volt Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya, akit később, hivatalos indoklás nélkül leváltottak. A beszélgetés folytatásában Zuschlag arról panaszkodik, hogy szavai szerint “öt önkormányzati képviselőmet rántották be a jövő hétre kihallgatásra, poligráfos vizsgálatra”.

A tárgyalási nap végén a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc ügyvédje szóban és írásban védencének szabadlábra helyezési kérelmét terjesztette elő. Indoklásként előadta: büntetlen előéletű védence 14 hónapja van előzetes letartóztatásban, és semmilyen olyan indok nincs, amelynek alapján azt lehetne feltételezni, hogy nem áll a bíróság rendelkezésére a per további szakaszában.

A vádhatóság képviselője kérte, hogy a bíróság utasítsa el a harmadrendű vádlott szabadlábra helyezési kérelmét, mert cselekménye olyan súlyú, melyért kettőtől 16 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A bírói tanács a szabadlábra helyezési kérelmet elutasította. A védő bejelentette: a határozat ellen fellebbezést nyújt be.

A per februárban több mint száz tanú meghallgatásával folytatódik. Fodor Endre tanácsvezető bíró 2009. február 11-e és július 9-e között 38 tárgyalási napot tűzött ki az ügyben. A bíróság várhatóan csak 2009. őszén hoz elsőfokú ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik