Belföld

Erzsébetvárosi panama: hárman előzetesben

Az erzsébetvárosi ingatlanüggyel összefüggésben jelenleg hárman vannak előzetes letartóztatásban.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint K. Péter előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) január 10-éig rendelte el. A főügyészség még kedden azt közölte, hogy a VII. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökét csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsították meg.

Az önkormányzat internetes oldala szerint a pénzügyi bizottságot Kardos Péter (SZDSZ) vezeti. A főügyészség hétfőn vette őrizetbe a bizottság elnökét, majd gyanúsítottként hallgatta ki, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását. A végzés egyelőre nem jogerős.

A PKKB korábban december 27-éig elrendelte G. György előzetes letartóztatását is. Az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Gál György (SZDSZ) ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

Előzetesben van még január 4-éig K. Lajos ingatlan-értékbecslő is, akit nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítanak. Az ügyben érintett Nagy György vállalkozó egy hónapig tartó előzetes letartóztatása december elején szűnt meg. A VII. kerületi lakásépítő kft. kisebbségi tulajdonosát a Népszava szerint vádalku nyomán engedték el, ám ezt a főügyészség nem erősítette meg.

A főügyészség korábbi összefoglalója szerint kilenc önkormányzati épület értékesítése történhetett szabálytalanul a VII. kerületben. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak összesen mintegy 800 millió forint kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak, valamint további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt budapesti elnöksége csütörtökön közleményt adott ki. Ebben egyebek mellett azt írják: az erzsébetvárosi képviselő-testületben egyetlen képviselőként Hahn György (MSZDP) volt az, aki az ingatlaneladásokra nemet mondott, és látva a visszaéléseket, azokkal kapcsolatban feljelentést is tett.

A közlemény szerint „különösen fájó, hogy egyre több MSZP-hez és SZDSZ-hez kötődő politikus keveredik sorozatosan gyanúba”. Az ügyben érintettekre utalva azt írták, „a politikai tisztesség azt kívánná, hogy visszaadják a választás jogát azoknak, akiktől a mandátumukat kapták”.

Néhány nappal korábban az erzsébetvárosi képviselő-testület feloszlatását kezdeményezte a testület MDF-es tagja; Simon Péter azt mondta, ez az egyetlen módja annak, hogy visszaszerezzék az ingatlanügyek miatt elveszített bizalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik