Belföld

A Fidesz kész segíteni a kormányt

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy a Fidesz konkrét kérdésekben együttműködik a a kormánnyal azért, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas az építőipari munkahelyek megtartására.

A cégvezetők által javasolt és a Fidesz által támogatott intézkedések közül Matolcsy György volt gazdasági miniszter ötöt ismertetett a sajtóval. Ezek: gyorsuljon az uniós pályázatok elbírálása, a 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3 százalékra, az uniós pályázatoknál adható előleg 10 százalékról emelkedjen 40 százalékra, a körbetartozás megfékezésére a követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami faktoring cég, a csődtörvény pedig úgy módosuljon, hogy adjon lehetőséget a bajba került építő cégek reorganizálására.

Orbán Viktor szerint az építőipar már a pénzügyi válság előtt is bajban volt, mivel intézkedéseivel a kormány kedvezőtlen helyzetbe hozta. A rossz intézkedések között említette a klaszterek megszüntetését, a lakástámogatások visszafogását, valamint azt, hogy a kormány többre értékelte a megtakarításokat, mint a lakásvásárlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik