Belföld

Kövér: tarthatatlan helyzetben a közbiztonság

A Fidesz szerint a kiskunlacházi gyilkosság rávilágít a közbiztonság tarthatatlan helyzetére, a kormány azonban nem oldja meg a problémákat, mert nekik az a jó, ha minél rosszabb az országnak - mondta a Fidesz választmányi elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Kövér László visszautasította, hogy a bűnözés egyre súlyosbodó problémájába erőnek erejével etnikai motívumokat keverjenek.
A Fidesz szerint származására, bőrszínére, szociális helyzetére, pártállására, vallási hovatartozására tekintet nélkül mindenkinek joga van a védelemhez. Ugyanakkor – bőrszínére, származására, pártállására, szociális vagy felekezeti hovatartozására való tekintet nélkül – senkinek sincsen joga ahhoz, hogy büntetlen maradjon, ha bűncselekményt követ el – mondta Kövér László.

A megélhetési bűnözés kategóriájával azokat mentegetik, akiket nem mentegetni kellene, hanem el kellene fogni, és börtönbe kellene zárni – tette hozzá.

Rettegő romák?

A fideszes politikus jellemzőnek nevezte, hogy a kiskunlacházi szerencsétlen kislány temetésének napján, amikor a kormányból is az együttérzés, a megrendülés és a közrend helyreállításának szándéka kellett volna hogy megszólaljon, az MSZP-s Mesterházy Attila „rettegő romákról” beszélt, akiket a rendőrségnek meg kell védenie. A kiskunlacházi katolikus temetőben hétfőn kísérték utolsó útjára azt a 14 éves kislányt, akit november 23-án hajnalban gyilkoltak meg a település művelődési háza közelében lévő ligetben.

Kövér László leszögezte: Teleki László volt romaügyi államtitkár, szocialista parlamenti képviselő „azon fantáziál”, hogy a romákat ért erőszakos támadásoknak, gyilkosságoknak etnikai motívuma van. „Az ő képességével érthető, miért nem tudta megmagyarázni, ezt hogyan is gondolja” – jegyezte meg Kövér László. Szerinte ezekkel a nyilatkozatokkal kibújik a szög a zsákból: a Gyurcsány-kormány miatt kialakult válságban a kormánynak és a miniszterelnöknek személyesen az a jó, ha az emberek különböző csoportjai nem a válság okozóiban keresik a felelősöket az életük megnyomorításáért, hanem egymással fordulnak szembe és egymásban keresik és lelik meg a bűnbakot.
„Minél rosszabb az országnak, annál jobb Gyurcsány Ferencnek” – fogalmazott Kövér László.

Kövér László kikérte magának, visszautasította, embertelennek és cinikusnak nevezte azt az eljárást, hogy a bűnözés egyre súlyosbodó problémájába erőnek erejével etnikai motívumokat akarnak keverni. Szerinte ez a szándék a magyar társadalom további megosztása irányába vezet. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a nagycsécsi, pécsi romákat ért gyilkosság esetében a rendőrség nyomravezetői díjat tűzött ki, a kiskunlacházi gyilkosság esetében viszont nem, Kövér László azt mondta, elfogadja azokat a szakértői véleményeket, amelyek szerint ez azt jelzi: a rendőrségnek vannak potenciális gyanúsítottjai.

Átléptük a „lélektani Rubicont”

A fideszes politikus sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy ami a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal kapcsolatban az elmúlt napokban történt, az Magyarországot átvitte egy „lélektani Rubiconon”, ami a közbiztonságot illeti. Kövér László szerint tarthatatlan állapotok alakultak ki, a rendőrség nem képes teljesíteni legfontosabb feladatát, az emberek védelmét, az állam pedig nemhogy erőt nem tud felmutatni a bűnözéssel szemben, hanem a nagy bajban tovább gyengíti, demoralizálja a rendőrséget. Mint mondta, úgy tűnik, az MSZP-ben nincs szándék a probléma megoldására, hiszen a szocialista frakció és vele együtt az MDF is leszavazta azt a fideszes költségvetési módosító indítványt, ami 3 milliárd forintot javasolt új rendőrőrsök létrehozására és a meglévők felújítására.

A rendőrség jelenlegi állapotáért a választmányi elnök az állandó anyagi problémákat, a létszámhiányt és az idő előtt nyugdíjba vonult tapasztalt rendőrök hiányát kárhoztatta. Mint mondta, jövőre is 20 milliárdos elvonás sújtja a rendőrséget, ahol összességében háromezerrel kevesebb, csak a fővárosban pedig ezerrel kevesebb rendőr teljesít szolgálatot, mint ami törvény szerint lehetne.

Kövér László „agyament, ostoba, nemzetáruló döntésnek” nevezte Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter rendelkezését, ami miatt szerinte tavaly január 1. óta 5000 rendőr ment el idő előtt nyugdíjba, mert így nagyobb juttatást kapott, mint ha a szolgálati idő végén tette volna ezt. A rendőrség szakmai értelemben is „kivéreztetett állapotban” van – jegyezte meg.
Az ellenzéki képviselő a rendőrség lezüllesztését, demoralizálását célzó eszköznek nevezte, hogy a rendőrséget az MSZP-SZDSZ kormány hivatalba lépése óta folyamatosan, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége óta pedig „brutálisan, szinte a napi gyakorlat szintjén vonják politikai befolyás alá”.
Eközben a rendőrfőkapitány a „bánatát pótcselekvésbe fojtja”, és jogforrásnak képzelve magát kötelezőnek gondolt illemkódexet gyárt futballszurkolók számára, ahelyett, hogy azon gondolkodna, miként védje meg a vidéki Magyarországon élőket – tette hozzá.

Kövér László szerint ugyanakkor politikai változás nélkül nem oldódnak meg a problémák, és ettől a kormánytól, kormányfőtől, rendőrfőkapitánytól és rendőrségtől sokkal többet nem várhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik