Belföld

Pető lebeszéli Fodort

Fodor Gábor pártelnök ne induljon az SZDSZ parlamenti frakcióvezetői posztjáért; ezt Pető Iván liberális parlamenti képviselő, volt pártelnök kérte az SZDSZ ügyvivő testülete (üt), valamint a parlamenti frakció tagjainak írt, az MTI birtokába került levelében.

Külön-külön és együttesen is próbálják meggyőzni Fodor Gábort, ne induljon a párt frakcióvezetői posztjáért – fogalmazta meg kérését Pető Iván, aki a levelet Fodor Gábornak is eljuttatta.

A politikus szerdán az MTI-nek megerősítette: ő írta az e-mailben elküldött levelet, de azt az üt- és a frakciótagoknak szánta. Hozzátette: az abban foglaltakat továbbra is fenntartja.
A volt pártelnök szerint politikai értelemben súlyos hiba, hogy Fodor Gábor indul a posztért, mert egy ilyen választáson, akárki nyeri is meg, csak az SZDSZ veszíthet. Hozzátette: a lépést nem tudja másként értékelni, mint a frakció zsarolását.

Felerősíti a szembenállást

“Ha a frakció nem akarja, hogy a párt elnöke súlyos presztízsveszteséget szenvedjen, akkor kényszeredetten szavazzon rá, ez pedig rossz politika, megosztása a különböző elképzelésű embereknek” – fogalmazott Pető Iván. Szerinte Fodor Gábor lépése nem lezárja, hanem felerősíti és tartósítja a korábbi szembenállásokat.

Pető Iván úgy látja, hogy ha Fodor Gábor veszít a frakcióvezető-választáson, akkor az számára látványos politikai bukást jelent. Eközben pedig – fűzte hozzá – híveinél és támogatóinál felerősödik a tévhit, hogy “az elnök csak azért nem sikeres, mert keresztbe tesznek neki a párton belül”.

Megjegyezte, hogy ha Kóka János maradna alul, az a jelenlegi frakcióvezető számára nem járna jelentős presztízsveszteséggel, hiszen “senki nem született frakcióvezetőnek”, de akik nem értenek egyet Fodor Gábor frakcióvezetői ambícióival, azok számára ez azt jelentené, hogy az erőből politizálás győzött a konszenzuskeresés felett.

Csak névleg lenne frakcióvezető

Pető Iván nem érti, mi áll Fodor Gábor indulásának hátterében. Emlékeztetett arra, fél évvel ezelőtt a pártelnök részéről már felvetődött az ötlet, hogy Kóka Jánost “kitegye a frakcióvezetésből, csak azért, hogy Fodor névleg frakcióvezető legyen, hiszen kevesen hihetik komolyan, hogy bármilyen tekintetben is napi szinten vezetné a frakciót”. Hangsúlyozta: akkor bebizonyosodott, hogy a frakcióban nem mindenki ért egyet a váltással.

Mint mondta, nincs olyan formula, ami alapján Fodor Gábor elnöki jogaival élve jelöli magát a posztra. Hozzátette: bármely frakciótag megpályázhatja a pozíciót.

Az MTI kérdésére Pető Iván kitért arra, hogy az SZDSZ-ben háromszor egyezett meg hosszabb rövidebb időn keresztül a frakcióvezető és az elnök személye: Kuncze Gábor, Kóka János és az ő elnökösködése alatt. Leszögezte: konszenzussal szoktak frakcióvezetőt választani.

A későbbi magyarázkodáshoz kell a harc

Eddig nem fordult elő, hogy az elnök erőből akarja megszerezni ezt a posztot – fogalmazott Pető Iván. Egyúttal nevetségesnek és a frakció tagjaival szemben megalázóan komolytalan állításnak nevezte, hogy Fodor Gábor arra hivatkozott, az európai parlamenti választásokat figyelembe véve ha nem ő a frakcióvezető, nem egységes a párt, ellenkező esetben viszont igen.

“Azért kell most ezt a belső küzdelmet kirobbantani, hogy legyen majd magyarázat az esetleges későbbi kudarcokra” – írta levelében Pető Iván. Úgy vélte, “az önjelölésből is értelmetlen, felesleges megosztottság következik, mert az a status quo felrúgása”.

Pető Iván lépését Fodor Gábor pártelnök az MTI-nek nem kívánta kommentálni. Gulyás József, a párt ügyvivője reagálásában az MTI-nek azt mondta, az SZDSZ-en belül hagyományosan eddig is voltak viták, de a képviselőcsoport a legfontosabb parlamenti szavazásokkor egységesen lépett fel.

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportját jelenleg Kóka János volt pártelnök vezeti. Kókát Eörsi Mátyás lemondása után tavaly december elején választották titkos szavazással frakcióvezetővé. Mandátuma december 5-én jár le.

Fodor Gábor hétfőn, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának ülése után jelentette be: pártelnökként élni kíván azzal a jogával, hogy frakcióvezetői posztra jelöljék. Hozzátette, hogy a jövő évi európai parlamenti választások előtt az SZDSZ-nek teljes erővel az egységességre kell törekedni, hogy az meghozza a sikert.

A frakcióvezető személyről a jövő héten dönthet a képviselőcsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik