Belföld

Százezret is fizethet az ittas kerékpáros

Akár százezer forint büntetéssel sújthatják azt a kerékpárost, aki ittasan vesz részt a forgalomban; Somogyban négy ittas kerekező akadt fenn a hétvégi gyalogos-kerékpáros razzián - közölte Kulcsár Tibor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Csaknem 400 kerékpárost és 250 gyalogost ellenőriztek. Előbbiek esetében 39, utóbbiak közül 30 szabálytalankodóval szemben intézkedtek – mondta.

A szabálytalanul közlekedő kerékpárosok közül kilencet összesen 44 ezer forint helyszíni bírsággal sújtottak, tizenötöt feljelentettek, s ugyanennyit figyelmeztettek a rendőrök. A KRESZ-szabályok figyelmen kívül hagyása mellett a hiányzó tartozékok, vagy a láthatósági mellény hiánya adott okot intézkedésre – mondta az alezredes.

A büntetési tételről szólva Kulcsár Tibor közölte: mind a kerékpárosok, mind a gyalogosok esetében a helyszíni bírság mértéke 3 ezertől 20 ezer forintig terjed, az ittasan kerékpározók esetében a maximális büntetési tétel 100 ezer forint.

Hozzátette: a mostani ellenőrzés során feljelentett ittas kerékpározókra – csakúgy, mint az októbertől novemberig tartó átfogó ellenőrzés során a megyében eljárás alá vont 33 ittas kerékpározóra – nagy valószínűséggel első alkalommal még nem róják ki a maximális büntetést. Azok a gyalogosok, akik a lámpa piros jelzésekor lépnek az úttestre, akár 30 ezer forintos büntetéssel is számolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik