Belföld

Pedofil tanárt és katonát fogtak Magyarországon

Szakiskolai tanár és egy hivatásos katona is szerepel azon 18 gyanúsított között, akik ellen tiltott pornográf tartalom letöltése miatt indult eljárás - közölte Tamás Gábor, az ORFK bűnügyi osztályának vezetője.

Az Europoltól (Európai Rendőrségi Hivatal) kaptak jelzést arról, hogy két magyarországi IP címről pedofil anyagokat töltöttek le. A rendőrök összesen 80 különböző, Magyarországon üzemeltetett IP címet derítettek fel, amelyekről pedofil tartalomhoz lehetett hozzájutni. A november végi akció keretei között 13 megyében és Budapesten összesen 54 helyszínen folytattak nyomozást és házkutatást – mondta.

A házkutatások során 40 számítógépet, 11 laptopot, 69 merevlemezt, több ezer adathordozót (DVD, CD, floppy, VHS), valamint fényképezőgépeket és kamerákat foglaltak le – tette hozzá Tamás Gábor.

A hivatásos katona ügyében a katonai ügyészség folytatja tovább az eljárást – közölte a vezető, aki hozzátette, hogy a gyanúsítottak nem álltak kapcsolatban egymással.

A sajtótájékoztatón jelen volt Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, aki elmondta, hogy a pedofil cselekmények 90 százaléka alkalmi jellegű, vagyis szituációtól függ. A pedofilokról általánosságban kijelenthető, hogy nem éreznek empátiát a gyerekekért. Tetteiket nem bánják meg és nem éreznek felelősséget, sőt gyakran az áldozatot teszik felelőssé a történtekért.

„A pedofil nem szereti a gyerekeket, személytelen tárgyként bánik velük” – tette hozzá.

Az igazgató szerint a pedofil hajlamú emberek számát nagyon nehéz maghatározni, mivel ebben az esetben nagyon magas a látencia aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik