Belföld

Öt év járhatna az uzsoráért

A polgári törvénykönyvet és a büntető törvénykönyvet is módosítaná az uzsoratevékenységgel szembeni fellépést célzó javaslat, világos és egyértelmű választ adva a társadalom jelentős részét érintő jelenségre - mondta Avarkeszi Dezső igazságügyi és rendészeti államtitkár a törvényjavaslat előadójaként, hétfőn este a parlamentben.

Ismertetése szerint az uzsorástevékenység különböző formában jelenhet meg, uzsorás lehet az írásban foglalt, ám embertelen kamatot tartalmazó, a másik felet kihasználó tevékenység, illetve az a szóbeli megállapodás is, amikor a magánuzsorás egy fix összeget átad a szorult helyzetben lévőnek, és annak 2-3 szorosát kéri vissza rövid határidőn belül.

Avarkeszi Dezső elmondta: a javaslat tartalmazza a polgári törvénykönyv feltűnő értékaránytalanságra vonatkozó szabályának módosítását, valamint új tényállással, az uzsora-bűncselekménnyel egészíti ki a büntető törvénykönyvet.
Közölte: a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos, hogy érvényesüljenek a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás arányosságát védő jogintézmények.

Megtámadható

Mint mondta, a sérelmet szenvedő fél megtámadhatja a szerződést, ha a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között feltűnően nagy az értékkülönbség a szerződéskötés időpontjában, és a feltűnően nagy mértékű hiteldíj mellett nyújtott kölcsönszerződések is megtámadhatók lennének.

Az uzsora-bűncselekménnyel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy ez az új tényállás az egyéni felelősség elvének megfelelően rendeli büntetni az uzsoratevékenységet folytató magánszemélyeket. Kimondja, hogy aki a sértett helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet és annak hozzátartozóját súlyos, vagy további nélkülözésnek teszi ki, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Üzletszerű

A törvényjavaslat a bíróság megítélésére bízza, hogy az eset körülményeitől függően mely helyzeteket tekint olyannak, amelyek kihasználása már az uzsora körébe vonható. A tényállás ezért nem határoz meg konkrét példákat, de ide érthető a kifejezetten rossz anyagi helyzet, a hiszékenység vagy az alacsonyabb értelmi képesség kihasználása.

A második feltétel az üzletszerűség, az, hogy valaki ezzel rendszeres haszonszerzésre törekszik. Ugyancsak feltétel a különösen aránytalan ellenszolgáltatás kikötése – mondta Avarkeszi Dezső.

Bűnszövetség

Hozzátette: a bűnszövetségben történő elkövetést minősített esetként határozná meg a törvény, ekkor akár 5 évre terjedő szabadságvesztést is kiszabhatna a bíróság.

Mint mondta, szociológiai tény, hogy az uzsoratevékenység jellemzően a zártabb közösségekben zajlik, ahol az uzsorások jól ismerik a sértetteket, tisztában vannak azok kiszolgáltatott helyzetével. Így hatékony szankció lehet a kitiltás, ezzel az uzsorások elvonhatók lehetnének az ügyfélkörtől.

Bűnbandák

Bárándy Gergely (MSZP) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiszolgáltatottak védelme az állam elsőrendű kötelessége. Mint mondta, a kihasználás komoly társadalmi probléma, hiszen az uzsoratevékenységre már bűnbandák szerveződnek, üzletággá vált mindez.

Közölte: a probléma gyökere a szegénység, és ezt a problémát elsősorban nem büntetőjogi eszközökkel kell kezelni. Számtalan előterjesztés született az elmúlt hat évben a kiszolgáltatott emberek védelmében – tette hozzá.
Véleménye szerint nem kell attól tartani, hogy nem derül fény az ilyen bűncselekményekre.

Bárándy Gergely hangsúlyozta: ha egyszer-kétszer felvesz valaki ilyen kölcsönt, akkor az évekig problémát jelent számára. Az a jellemző, hogy az uzsorással való kapcsolat hosszú ideig fennáll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik