Belföld

Leninről írt Krausz

Vlagyimir Leninről, az 1917-es oroszországi forradalom manapság keveset emlegetett vezéréről írt vaskos művel jelentkezett Krausz Tamás történész, aki munkáját társadalomelméleti rekonstrukcióként határozza meg.

A kötetet hétfőn este mutatták be nagy érdeklődés mellett a budapesti Kossuth Klubban, a prezentációra eljött Igor Szavolszkij, Oroszország magyarországi nagykövete is.

Bár a magyar könyvesboltokban kapható Leninről szóló munka, például Richard Pipes könyve, a baloldali Krausz Tamás nagyszabású vállalkozása a kötet méltatói szerint joggal vált majd ki megkülönböztetett figyelmet, várhatóan az országhatárokon kívül is, forrásmunkává válik.

Civil kurázsi

Magyarországon kifejezetten civil kurázsi szükséges ahhoz, hogy valaki ilyen szemlélettel ehhez a témához nyúljon – jegyezte meg Ormos Mária akadémikus, aki a mű egyik erényét abban látja, hogy Krausz könyvének olvasójában Lenin, “a szobor emberré válik”, a szerző meggyőzően ábrázolja a bolsevik vezető által megtett szellemi utat. Ormos szerint Lenin országépítő műve nem állta ugyan ki az idő próbáját, de ez az összes nagy rendszerről elmondható.

Sipos Péter történész úgy vélte, hogy Krausznak sikerült a maga összetettségében bemutatnia Lenin elméleti és gyakorlati munkásságát, megcáfolnia a szovjet korszak Lenin-apologetikáját, de a mostani differenciálatlan ellenkultuszt is, amelyet Lenin démonizálása jellemez. Sipos a lenini életmű erényének nevezte, hogy felismerte a gyarmati kérdés jelentőségét, s beemelte a marxista gondolkodásba a nemzeti önrendelkezés kérdéskörét. Szerinte ugyanakkor problematikus például Lenin terrorkoncepciója, az ellenzékiség és az ellenforradalmiság egy platformra helyezése.

Nem megkerülhető

Szvák Gyula történész egyebek között azt emelte ki, hogy Krausz könyve része annak a polémiának, amely az orosz tudományos élet és a nyilvánosság egy részével folyik.
Maga a szerző arra mutatott rá, hogy meggyőződése szerint Marxhoz hasonlóan Lenin sem lesz megkerülhető, főleg Kelet-Európában nem, s könyvével ehhez a folyamathoz kívánt hozzájárulni. Krausz szerint ma is alternatíva-keresés folyik, mostani Lenin-könyve egy történelmi alternatíva kereséséről, s annak végigharcolásáról szól.

Krausz elemzését közel száz oldalas életrajzi rész vezeti be, képanyag, gazdag forrás- és irodalomjegyzék, időrendi áttekintés és életrajzi jegyzetek egészítik ki. A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent kötet borítóján szerepel az 1938-ban hamis vádak alapján kivégzett Nyikolaj Buharinnak, a bolsevik párt teoretikusának Lenin-rajza is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik