Belföld

A Fidesz a 13. havi nyugdíjért

A Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy a 2009-es költségvetést megalapozó törvények módosításából kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele.

A büdzsét megalapozó törvények módosításának záróvitájára és zárószavazása hétfőn délután lesz a parlamentben, ez az utolsó lehetőség, hogy megmaradjon 13. havi nyugdíj – mondta Iván László, a Fidesz szakpolitikusa.

Mint kifejtette, a fideszes Szijjártó Péter és a KDNP-s Soltész Miklós pénteken módosító indítványt nyújtott be, amelyben kezdeményezik, hogy a végleges törvényben ne szerepeljen a 13. havi nyugdíj elvétele.

Felvetésére, hogy mennyi esélyt látnak kezdeményezésük megszavazására, miután a múlt héten a Fidesz kezdeményezésére lezajlott név szerinti szavazáson többséget kapott a 13. havi nyugdíj korlátozása, Iván László azt mondta: nem zárja ki, hogy többséget kap indítványuk, mert ha az SZDSZ nem szavazza meg az adótörvényeket, talán ebben az esetben is befolyásolhatják racionális szempontok.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a korhatár alatti nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíjjal 22 milliárd forintot akar a kormány megspórolni, a 80 ezer forintos korlátozással 27,3 milliárdot, míg a rokkantnyugdíjasokon összesen 4,5 milliárdot. Iván László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiféle költségvetési és gazdasági kényszer nem indokolja a 13. havi nyugdíj elvételét, ezért ha a kormány valóban spórolni akar, azt nem a nyugdíjasokon, hanem saját magán, az állami szférán kellene kezdenie.

A fideszes képviselő szerint a korrupciót és a bürokráciát kellene visszaszorítani, a Fidesz javaslatának megfelelően 200 fősre csökkenteni a parlament létszámát, a 2002-es szintre visszaállítani a kormánytagok fizetését, valamint szűkíteni az állami cégek felügyelőbizottságainak és igazgatótanácsainak tagságát és jövedelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik