Belföld

MSZP: Orbán azt hiszi, nem derül ki az igazság

Orbán Viktor Magyarországtól távol azt gondolja, bármit mondhat, nem derül ki az igazság - mondta Varju László szocialista képviselő.

Varju László felidézte, hogy Orbán Viktor a brit konzervatív párt elnökével folytatott egyeztetés után azt mondta: Angliában éppen azokat a lépéseket valósítja meg a kormány, amelyeket odahaza az ellenzék, a Fidesz szorgalmaz, mint az adócsökkentés, az érzékelhető kamatcsökkentés, a munkahelyvédelem.

A szocialista politikus felidézte a The Times szerdai tudósítását, amely szerint a brit konzervatív párt elnöke kijelentette: miniszterelnökként az egyensúly helyreállítása érdekében nem riadna vissza népszerűtlen döntésektől, a kormánynak most nem az adókat, hanem a kiadásokat kell csökkentenie, és akkor is nemet mondana az állami kiadások növekedésével járó javaslatokra, ha az nagy tiltakozásokat váltana ki.

Varju László szerint Orbán Viktor nyilvánvalóan hazudik, megtéveszti a magyar közvéleményt, nyilatkozataival a magyar kormány bizalomépítő lépéseit is aláássa.

A kormány szerint most nem az adókat, hanem a kiadásokat kell csökkenteni – szögezte le Varju László. Hozzátette: Magyarország ezzel a mértékadó német modellt kívánja követni, ahol a kancellár világossá tette: a költségvetést kell stabilizálni, nincs mód adócsökkentésre. A szocialista politikus szerint ugyanezt az elvet képviseli Franciaország is.

Varju László elmondta: a kormánynak sikerült a válság közvetlen pénzügyi finanszírozási veszélyeit elhárítani. Kijelentette: az MSZP a költségvetés fő számainak parlamenti elfogadásával bizonyította, hogy képes határozottan érvényesíteni az ország érdekeit, a polgárok, vállalkozások védelmét erősítő politikát felelősségteljesen folytatni.

A gazdasági válság kezelésére vonatkozó, a kormány által képviselt irányt a hazai érdekképviseleti, gazdasági vezetők támogatják – szögezte le a szocialista képviselő. Az IMF-fel és az unióval kötött megállapodás a készenléti hitelkeretről pedig azt mutatja, a kormány a legszélesebb és legerősebb nemzetközi szövetséget teremtette meg a magyar gazdaság védelme érdekében – szögezte le Varju László.

válság abc

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról.

Alaposan, hitelesen, közérthetően.

36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben!

November 27-től az újságárusoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik