Belföld

250 millióért kap díszkivilágítást az Erzsébet híd

Ishii Motoko japán tervező asszony tervei alapján megépülhet az Erzsébet híd díszkivilágítása. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazta a díszkivilágításhoz szükséges forrásokat.

Japán 2006-ban jelezte, hogy a kettős évfordulót (az Osztrák –Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatok felvételének 140., illetve a magyar- japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója) a magyar fővárosban is szeretné emlékezetessé tenni, és a Fővárosi Önkormányzattal közös projektként az egyik Duna-híd díszvilágításának kiépítésével ünnepelné meg.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a város főtengelyében a folyón átívelő Erzsébet híd díszvilágításának kialakítása már régóta aktuális.

A projekt japán-magyar közös finanszírozásban valósul meg, összköltsége bruttó 250 millió forint. A díszkivilágításra Japán 47 millió yent – megközelítőleg bruttó 94 millió forintot – ad át Budapestnek, így a fővárosnak a 2008. évi költségvetésében a díszvilágítás megvalósítására bruttó 156 millió forint beruházási forrást kell biztosítania. A díszkivilágítás várhatóan 2009 októberére készülhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik