Belföld

Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: vádalku készül

Vádalkut készítenek elő az erzsébetvárosi ingatlanpanamák ügyében Nagy György vállalkozóval, akit novemberben őrizetbe vettek, majd egy hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek - értesült a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint ez vezethetett ahhoz, hogy kedden őrizetbe vették Gál Györgyöt, Erzsébetváros önkormányzata gazdasági bizottságának szabad demokrata elnökét, akit milliárdos károkozással gyanúsítanak. A Központi Nyomozó Főügyészség nyolc önkormányzati bérház eladása ügyében nyomoz. A gyanú szerint strómanok és offshore cégek révén sokan jól jártak a házeladásokkal.

A cikk, amely részletesen ismerteti az ügyet, úgy tudja, Nagy élettársa, Szijjártó Piroska az ügyben részletes feltáró vallomást tett, hasonlóan két – az offshore cégek kézbesítési megbízottjaként szereplő – ügyvédhez. A Népszabadság hivatkozik az Indexre, amely szerint Nagy György az egyik vitatott ingatlanhasznosításban szerepet játszó Király utca 15. lakóinak üzlettársként mutatta be Garabics Károly korábbi erzsébetvárosi fideszes képviselőt. A Király utca 25., 27. és 29. bontásáról szóló vitában pedig feltűnt beruházóként egy olyan cég, amelynek tulajdonosa a Fidesz-kormány idején párizsi nagykövetnek kinevezett Kékessy Dezső fia.

A Népszabadság szerint figyelemre méltó az is, hogy a kedden őrizetbe vett Gál György vezette bizottság tavaly – az akkor még Deutsch Tamás által irányított – helyi Fidesz-frakciónak jelképesnek mondható áron, négyzetméterenként alig több mint százezer forintért engedte megvenni a Klauzál téri, 276 négyzetméter alapterületű, valójában a galériával együtt félezer négyzetméteres pártiroda-helyiséget, a 30 milliós vételárat az ellenzéki párt harminc év alatt törlesztheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik