Belföld

Tömböl lehet a vezérkari főnök

Tömböl László altábornagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetőjét javasolja Havril András vezérkari főnök helyére a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre erről szerdai sajtótájékoztatóján számolt be Budapesten.

Szekeres Imre elmondta: „egyetértésben az öt parlamenti párttal, a mai napon javaslatot tettem Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyar Honvédség vezetésének megváltoztatására”.

Az új jelöltet meghallgatja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, majd a köztársasági elnök nevezi őt ki vezérkari főnöknek, várhatóan 2009. január 1-jétől – tette hozzá a miniszter.

Szekeres Imre elmondta, hogy az érintettekkel egyetértésben megerősíti beosztásában Mikita János altábornagyot, a vezérkari főnök helyettesét. Tömböl László helyére, a Összhaderőnemi Parancsnokságának élére pedig Benkő Tibor vezérőrnagyot javasolja a miniszter.

A nyugdíjba vonuló vezérkari főnökről Szekeres Imre úgy nyilatkozott, hogy az ő segítségével alakult ki és stabilizálódott a honvédség új szervezeti és vezetési rendje. A miniszter méltatta a magyar haderő missziós feladatainak sikeres ellátását, amely – mint mondta – Havril András sikere is.

Havril András vezérezredes 2005 óta a honvédség vezérkari főnöke, nyugdíjazására már egy évvel ezelőtt sor került volna, de a tárca vezetőjének külön kérésére további egy évig tölthette be ezt a posztot. Havril András diplomáciai szolgálatra készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik