Belföld

Az SZDSZ nem akarja az MDF szerepét

Az SZDSZ tisztában volt vele, hogy szavazatai nélkül is el tudta volna fogadni a parlamenti többség a szocialista kormány költségvetésének fő számait - nyilatkozta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Horn Gábor elmondta: az is tény, hogy az SZDSZ kiadáscsökkentő csomagját az MDF együttműködésével leszavazták a szocialisták. A liberális frakció azonban úgy döntött, hogy a büdzsé támogatásának nem szabja feltételként saját javaslatcsomagjuk elfogadását – tette hozzá a politikus.

“Nem a kormány, hanem a magyar gazdaság és társadalom érdekében döntöttünk a jövő évi költségvetés támogatása mellett” – fogalmazott az ügyvivő. Elmondta: ezt az álláspontot nem egyhangúlag, hanem nagy többséggel fogadta el a frakció.

A liberális párt vezető testületeinek nagy többsége szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet vállalni azt a bizonytalanságot, amit az jelentene, hogy nincs költségvetése az országnak – szögezte le Horn Gábor.

Sajátos, fura játék

Nem akartuk azt a szerepet eljátszani, amit az MDF, amely mintha nem támogatná a kormányt, közben pedig fontos kérdésekben kisegíti, ahogy például az MSZP-vel együtt leszavazta az SZDSZ által kezdeményezett költségvetési megtakarításokra tett javaslatokat – mondta az ügyvivő, aki szerint “sajátos, fura játék, hogy az MDF elnöke véletlenül elutazik a költségvetési szavazás napján, akkor, amikor egy szavazat is döntő lehet az eredmény szempontjából”.

Bár megszavaztuk a fő számokat, és megszavazzuk a büdzsét a zárószavazáson is, nem tartjuk jónak ezt a költségvetést – szögezte le Horn Gábor. Szerinte az elmúlt másfél hónap azt bizonyítja, hogy igaza volt az SZDSZ-nek, amikor azt képviselte, hogy nem lehet érintetlenül hagyni a jóléti rendszereket, és hozzá kell nyúlni a központi költségvetéshez, vagy az adórendszerhez.

Sok mindent mondott

Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök szerint csak adóátrendezésre lesz lehetőség a következő két évben is, az ügyvivő azt válaszolta: “a miniszterelnök sok mindent mondott már, azt is, hogy semmiféle jóléti kiadáscsökkentésre nincs szükség”.

“Most azt halljuk a miniszterelnöktől, hogy reformokra van szükség, ám olyan reformok nincsenek, amilyenekről a miniszterelnök álmodozik, amelyeket a magyar társadalom minden tagja lelkesen támogat, nincs mindenkinek tetsző bársonyos reform” – szögezte le Horn Gábor. Szerinte aki ilyet mond, az vagy önmagát, vagy környezetét és az országot is becsapja.

Működésképtelen

Két-három hónap múlva sajnos megint igazunk lesz, amikor kiderül, hogy a most elfogadott költségvetés is működésképtelen – fogalmazott a politikus. Szerinte akkor majd a kormányoldal előveszi az SZDSZ most leszavazott megtakarítási javaslatait, és kiderül, hogy az adórendszerhez is hozzá kell nyúlni a gazdaság dinamizálása érdekében.

Mi pedig csak azt tudjuk mondani, hogy igen, megmondtuk, ez így nem mehet tovább, és tudomásul vesszük: az ország helyzete nem engedi meg, hogy pártpolitikai szempontokat fontosabbnak tartsunk, mint az ország érdekét – szögezte le Horn Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik