Belföld

A pozsonyi Pravda szerint Csáky a provokátor

A Pravda című szlovák független napilap szerint a Magyar Koalíció Pártja vezetője széttépte a Fico-Gyurcsány-tűzszünetet.

A pozsonyi lap szerint Csáky ezeket a javaslatokat (kompromisszum a tankönyvügyben) elutasította, s újra támadni és provokálni kezdett. Az MKP európai parlamenti képviselői csütörtökön nyílt levelet intéztek Hannes Swobodához, az Európai Szocialisták alelnökéhez, amelyben panaszkodnak a Fico kormány kemény kisebbségellenes politikájára. Szerintük a szlovákiai helyzet vészes: rámutattak a megvert magyar szurkolókra, s a belügyminisztérium azon rendeletére, amellyel elutasította egy, az egész Kárpát-medencében működni kívánó civil szervezet bejegyzését. Végezetül azt sem felejtették el hozzátenni, hogy az autonómiáról szóló vitát teljesen legitimnek tekintik… “Csáky pártja ezzel széttépte és a szemétkosárba dobta mindazt, amiben Fico és Gyurcsány megegyeztek” – írja Dag Danis, a lap kommentátora.

A szerző szerint “az MKP vezetői ezzel világosan kinyilvánították, hogy nem akarnak megegyezést, tűzszünetet és együttműködést, hanem a konfrontáció” a céljuk. Ezt bizonyítja a szombati Magyar Hírlap cikke a Csákyt és Durayt ért fenyegetésekről – mutat rá a szerző. Megjegyzi: a Magyar Hírlap közel áll a nacionalista ellenzékhez. Ebben az újságban Csáky már szeptemberben hazugságot terjesztett, amikor azt mondta, hogy a szlovákiai magyaroknak félteniük kell életüket. Ez a lap jelentette meg röviddel a Fico-Gyurcsány találkozó előtt Duray felhívását, hogy a szlovákiai magyarokat az Európai Unió védelme alá kellene helyezni. Mindez nyilván azért van a Pravda kommentárja szerint, hogy a magyarok – és Hannes Swoboda – ne kételkedjenek abban, hogy a szlovákiai magyarság vezetőit terrorizálják…

“Máskülönben a Swobodához intézett nyílt levélben az MKP leginkább azon háborodott fel, hogy Brüsszelben (a pártot) gyakran a (Ján) Slota Szlovák Nemzeti Pártjához (SNS) hasonlítják. …Azok után, amit az MKP vezetői műveltek az utóbbi hónapokban, egy kis pontosításra lenne szükség: Csáky (és Duray) MKP-je ma sokkal rosszabb, mint az SNS. Slota bután, időnként, s ügyetlenül provokál és terjeszti a gyűlöletet. Csáky provokációi és gyűlölködése viszont átgondolt, célirányos és főképpen sikeres” – szögezi le a szlovák napilap kommentárjának szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik