Belföld

Gyurcsány: 2009-től jön a reform 2.0

2009-től vissza kell térni a reformpolitikához, de úgy, hogy figyelembe veszik a 2006 és 2008 közötti időszak tanulságait, nem elkövetve még egyszer ugyanazokat a hibákat – mondta Gyurcsány Ferenc a Nap-keltében.

Mint elmondta, december 15-ig a jövő évi költségvetés elfogadására koncentrál, utána azonban azon dolgozik majd, hogy meglegyen a szélesebb társadalmi támogatás és egyezség a reformok második hullámához, mert a változások csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ország érti és támogatja azokat. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a nagy ügyekben kormányokon átívelő összefogásra van szükség, amelyre a következő időszakban ismételten erőfeszítést tesz.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint neki és Orbán Viktornak nem azzal kell foglalkoznia, hogy egymással küzdenek, mert nem ez a lényeges, hanem az, hogy fontos ügyekben – például az önkormányzatok, az adó vagy a foglalkoztatás kérdéseiben – együtt mozduljanak. A miniszterelnök úgy vélte: ha 2006 és 2008 között nem kellett volna ennyit küzdeni a reformpolitikáért, és nem kezdeményeznek népszavazást a reformok ellen, akkor most előrébb tartanánk, erősebb lenne az ország.

Hangsúlyozta, hogy a nagy ügyekben kormányokon átívelő összefogásra van szükség, amelyre a következő időszakban ismételten erőfeszítést tesz. Mást sem teszek nyár vége óta, mert az országnak szüksége van felelős ellenzékre, akik messzebbre látnak, mint a következő közvélemény-kutatás vagy országgyűlési választás – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc az euró bevezetésével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: a kormány és az ellenzék között egyetértésre van szükség abban, mit kell tenni azért, hogy a következő évtized elején ez megtörténhessen.

Egyetértés kell például abban, hogy folyamatosan, éveken keresztül alacsony maradjon a hiány, de ezért most kedden is küzdeni kellett a parlamentben – jegyezte meg.
A közszféra 13. havi fizetéséről és a 13. havi nyugdíjról azt mondta, “végtelenül utálja”, hogy nem tudnak jobb ajánlatot tenni, de ebben a helyzetben felelőtlen magatartás a jövőre vonatkozóan ígéretet tenni.

A köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek Tanácsával kapcsolatban úgy fogalmazott: ha ironikus akarna lenni, azt mondaná, „nem tudja, hogy az állam így működik-e”, de nagyon jó dolognak tartja, hogy Sólyom László is kér szakmai véleményt neves szakemberektől. A kormányfő szerint azonban nincs arra fél év, hogy csak tanulmányok készüljenek, mert a világ gyorsabb ennél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik