Belföld

Zuschlag a jobboldallal is üzletelt

A jobboldali ifjúsági mozgalomban tevékenykedő Prácser László kilencedrendű vádlott is segített Zuschlag Jánosnak a pályázatok elkészítésében. Ez derült ki Prácser vallomásából a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per keddi tárgyalásán.

Fodor Endre tanácsvezető bíró Prácser László kihallgatásával folytatta a bizonyítási eljárást. A Kecskeméten született, Budapesten élő, érettségivel rendelkező vádlott a bíró kérdésére kiemelte: büntetőjogi felelősségét nem ismeri el, mert nem követett el bűncselekményt.

Prácser László vallomásában elmondta, hogy 1995 óta dolgozott az MDF ifjúsági szerveztében, az IDF-ben, illetve a keresztény alapon szabadidős tevékenységet folytató civilszervezetekben.

Az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) elnöke lett 1997-től, melynek tagja volt minden politikai oldal ifjúsági szervezete. Prácser elmondása szerint az OGYIP egyik tagja volt az Ifjú Szocialisták Mozgalma is, melyen keresztül ismerte meg Zuschlag Jánost, akivel szinte folyamatosan egyeztetést folytatott a későbbiekben.

Szakmai együttműködés

A kilencedrendű vádlott kiemelte: Zuschlag Jánostól ideológiailag távol állt, de szoros „szakmai együttműködés” alakult ki közöttük. Hozzátette azonban, hogy „tanácsaival” segített a Zuschlaghoz kötődő szervezet pályázatainak elkészítésében, de azok munkájában nem vett részt.

Baloldali ifjúsági szervezetekkel nem is akartam kapcsolatba kerülni, az ideológiai távolság miatt – fűzte hozzá a vádlott.
A kapcsolat Zuschlag János és Prácser között szoros maradt. Zuschlag János több alkalommal „kölcsönt” adott Prácsernak, de az a vádlott vallomása szerint nem haladta meg egy-egy alkalommal a 200 ezer forintot, és vissza is fizette.

Együtt pályáztak

Prácser László több alkalommal segített tanácsaival a Zuschlag Jánoshoz köthető civilszervezetek pályázatainak elkészítésében. Zuschlag megbízásából Lados István másodrendű vádlott több alkalommal járt az OGYIP-irodában, pályázati anyagokat kézbesítve.

Prácser elmondta, hogy az OGYIP-hoz tartozó több tucat szervezetnek segített a pályázatok elkészítésében, így kevés ideje volt azokat érdemben követni, hogy mennyire volt valós a tevékenységük.

A jobboldali és a baloldali „civilszervezetek” pályázatainak formai hasonlósága azért volt szembeötlő, mert Prácser László az általa elkészített „mellékletet elválasztó lapokat” Lados Istvánnak is átadta.

Elszámolási problémák

Prácser vallomása szerint a pályázatok elszámolási problémáinak megoldásában is segített tanácsokkal Zuschlagnak, de másoknak is.

Képtelenségnek nevezte, hogy a pályázatok elbírálásában segített volna a Zuschlaghoz kötődő szervezeteknek.

Kedden délután Prácser László kihallgatásával folytatódik a per.
A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

75 millió

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János – aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt – 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik