Belföld

Túl magabiztos Gyurcsány?

Bár a költségvetés egészéről még nem szavaztak, a miniszterelnök már a Fidesz stratégiai vereségéről beszél. A politológusok arra figyelmeztetnek, hogy a válság nélkül nem jött volna össze a büdzsé.

„Azt szokták mondani, hogy kettőn áll a vásár. Ha lesz költségvetés, márpedig azt gondolom, hogy lesz, akkor ez legalább annyira a legnagyobb ellenzéki párt kudarca, mint amennyire a kormány sikere. Más oldalról persze mondhatjuk úgy, hogy a legnagyobb ellenzéki párt stratégiai veresége, és azt remélem, az ország sikere is egyben.”

Bár a büdzsét még nem fogadták el, a miniszterelnök már a fenti mondatokkal értékelte internetes naplójában, hogy az SZDSZ a költségvetés mellé állt. Gyurcsány Ferenc szavait elemezve Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ politológusa úgy vélte, a miniszterelnöki hangnem nem felel meg a politikai helyzethez.

A kormány sikere (Fotó: MTI)

A kormány sikere (Fotó: MTI)

„Inadekvát mondatok ezek, hiszen a miniszterelnök helyett inkább a pénzügyi válság hozta be az SZDSZ szavazatait” – jegyezte meg Novák Zoltán, hozzátéve, hogy Gyurcsány magabiztossága arra is visszavezethető, hogy a kormány lényegében a komplett ellenzék nélkül is átvinné a költségvetést.

Túl offenzív

A Méltányosság mérése szerint a nyár vége óta folyamatosan csökkent annak az esélye, hogy ne legyen 2009-es büdzsé. A legutóbbi állás szerint csupán két ellenzéki távolmaradóra lenne szükség az igenek győzelméhez.

Novák szerint a Fidesz stratégiai vereségének beállítani a költségvetés elfogadását túl offenzív kijelentés egy konszenzuskereső miniszterelnöktől, így Gyurcsány abból indulhatott ki, hogy az ellenzéknek régóta stratégiai célja az előrehozott választások kikényszerítése, melynek egy módja lett volna, ha a büdzsével bukik a kormányfő is.

Differencia

„Különbség van aközött, hogy a büdzsé átszavazások, távolmaradások, ”gyanús háttéralkuk” révén átcsúszik, vagy egy egész ellenzéki frakció előzetesen igen szavazatáról biztosítja a kormányt” – vélekedett lapunk kérdésére Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője.

A technikai trükkökkel átvitt költségvetés, amelyre egyébként nagy esély volt kezdettől fogva főképp a független képviselők szavazási szokásait tekintve, nyilvánvalóan nem lett volna a legjobb kimenet a kisebbségi kormány számára, amely túlélte volna a szavazást, de csak éppen hogy. A válság miatt azonban változott a helyzet, és az SZDSZ döntése miatt immár valódi többséget tudott teremteni a kormány a törvényhez, nyílt támogatást kapott hozzá – húzta alá a politológus.

Béna kacsa

Érthető, hogy ezt minél inkább saját győzelmeként és ellenfele kudarcaként igyekszik felmutatni a miniszterelnök. A Fidesz két éve arra építi politikáját, hogy a kormány illegitim, cselekvésképtelen, meg fog bukni, ám ha ez a „béna kacsaként” aposztrofált kormány el tudja fogadtatni a költségvetést, és válságkezelő intézkedéseket tesz, akkor az emberek ennek az ellenkezőjét látják.

Így a Fidesz fő üzenetei jelenleg némiképp elégtelennek tűnnek, ám hosszú távon korántsem biztos, hogy ez problémát jelent a tetemes előnnyel rendelkező ellenzéki pártnak – jegyezte meg Szomszéd Orsolya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik