Belföld

Több gyerek született, kevesebben házasodtak

Több gyermek született és kevesebben haltak meg az év első kilenc hónapjában, mint tavaly ilyenkor; a népesség becsült lélekszáma március végén 10 millió 35 ezer volt - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közlemény szerint az év első nyolc hónapjában egyenetlenül alakult a születések száma: három hónapban kevesebb, hat hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban.

Nyáron többen születtek

Az előzetes adatok szerint 2008 első kilenc hónapjában 74 657 gyermek született, 2,2 százalékkal – mintegy 1600-zal – több, mint az előző év azonos időszakában. Az 1600-ból közel 800-an júniusban és júliusban születtek, akkor az újszülöttek száma 4,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az első kilenc hónapban 96.507-en haltak meg, a halálozások száma – június kivételével – valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi. Összességében 3013-mal (3 százalékkal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Május és augusztus volt az esküvők hónapja

A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán: májusban és augusztusban több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, az emelkedés jelentős, 17, illetve 15 százalékos volt ebben a két hónapban.

Júniusban és júliusban viszont 14, szeptemberben pedig közel 16 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Januártól szeptemberig összesen 33.713 házasságkötés történt, 784-gyel (2,3 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Kevesebb volt a halálozás

Ezer lakosra 9,9 élveszületés és 12,8 halálozás jutott. A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése eredményeként az első kilenc hónapban a természetes fogyás a tavalyi 26.460 fővel szemben mindössze 21 850 volt. A nemzetközi vándorlás miatt azonban az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 10.000 fővel csökkent, a népesség lélekszáma szeptember végén 10 millió 35 ezer fő volt.

A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése különböző mértékű volt az ország régióiban. Az előbbi Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon meghaladta az országos átlagot, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon viszont kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A halálozások csökkenése Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon volt a legszámottevőbb.

A természetes fogyás Közép-Magyarországon mérséklődött a legjelentősebb, közel 40 százalékos mértékben. A házasságkötések számának az egy évvel korábbihoz viszonyított visszaesése Dél-Alföldön volt a legerősebb, míg mérsékelt emelkedés történt Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik