Belföld

Gyurcsány: meglesz a többsége a költségvetésnek

Az adótörvényeknek és a költségvetésnek is megteremthető a többsége a parlamentben - erről Gyurcsány Ferenc írt hétfői blogjában. Ez szerinte legalább annyira a legnagyobb ellenzéki párt kudarca, mint amennyire a kormány sikere.

A miniszterelnök úgy fogalmazott internetes naplójában: más oldalról pedig a költségvetés elfogadása a legnagyobb ellenzéki párt stratégiai veresége és egyben az ország sikere. Gyurcsány Ferenc szerint az a költségvetés, ami a „parlament asztalán van, az adott helyzetben érdemi gazdaságpolitikai és politikai alternatíva nélkül áll”.

„A legnagyobb ellenzéki párt mutathatott volna másfajta irányt az országnak és a parlamentnek: részletesen kimunkált, a miénktől eltérő forgatókönyvet intézkedésekkel, hihető összefüggésekkel, ígéretes szakmai megoldásokkal. Ehelyett megmarad a 2006-ban – bár bizonyos tekintetben a 2002-ben – megkezdett úton” – írta a kormányfő.

A Fidesznek továbbra sincs más értelmes mondanivalója, mint egyszerre ígérni adócsökkentést, egyensúlyjavulást és pozitív szociális intézkedéseket – szögezi le a miniszterelnök. Szerinte, amit a legnagyobb ellenzéki párt mond, az „nem egyszerűen képtelenség, hanem nyilvánvaló hazugság, saját jelzőjüket parafrazálva, a hazugság háromszöge”. Ezt a Fidesz pártelnöke újabban azzal tetézi, hogy legyen azonnal 6 százalék a jegybanki alapkamat, így ismét a felelősség áll szemben a felelőtlenséggel, a reális alternatíva az irreálissal, a mi javaslatunk tehát versenytárs nélkül marad – írta Gyurcsány Ferenc.

Mindezek fényében annak van a legnagyobb esélye, hogy – mivel ezt várhatóan más is felismeri – ehhez a javaslathoz meg lehet teremteni a többséget – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik