Belföld

Bejöhet a Robin Hood-taktika a büdzsénél is

A szocialista kisebbségi kormány úgy számol, hogy testületileg egyetlen ellenzéki frakció támogatására sincs szükség a 2009-es költségvetés elfogadásához - értesült az MTI kormányzati forrásból.

Az MTI értesülései szerint a kormány arra készül, hogy a költségvetést a Robin Hood-adóhoz hasonlóan, vagyis a képviselői hiányzások révén fogadja majd el az Országgyűlés.

Kedden szavaz a parlament a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról és a fő számokról. Veres János pénzügyminiszter módosító csomagja a harmadik változata a jövő évi büdzséjavaslatnak.

November elején a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt az MSZP 188 jelen lévő képviselője, valamint Lengyel Zoltán MDF-es és Gyenesei István független képviselő, önkormányzati miniszter támogatta. A szavazás előtt az MSZP-n kívül minden ellenzéki frakció előre jelezte, hogy nem támogatja az indítványt, így a javaslat elfogadása lényegében azon múlt, hogy hányan hiányoznak az ellenzéki padsorokból.

Akkor nemmel szavazott 134 fideszes, 23 KDNP-s, 17 SZDSZ-es, 7 MDF-es és 3 független honatya. A kormányoldalnak a szavazáson hattal több voksa volt, mint az ellenzéknek, ahonnan 9-en hiányoztak.

A Robin Hood-adóról szóló zárószavazás előtt többen előre jelezték, hogy távol lesznek, köztük Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Kovács Kálmán (SZDSZ). Szintén szaporította a hiányzók számát, hogy az ellenzéki Világosi Gábor (SZDSZ) elnökölt.

A Fidesz és a KDNP már többször jelezte, hogy nemmel szavaz a költségvetésre, míg az SZDSZ és az MDF hétfőn dönt, támogatja-e a kormány javaslatát.

A kormányjavaslat szerint 2009-ben a költségvetés bevételi főösszege 8.270 milliárd forint, a kiadási oldal 8.933,7 milliárd, a hiány 663,7 milliárd forint.

A kormány az ősz folyamán többször módosította a makroszámokat, a GDP tervezett növekedése helyett 1 százalékos lassulással számolnak, és azzal, hogy a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány 2,6 százalék lesz.

Az infláció mértéke a kabinet szerint az idénre várt 6,4 százalék után 2009-ben 4,5 százalék lesz. A számítások alapján jövőre a reálbércsökkenés meghaladja a 2 százalékot, a háztartások fogyasztása pedig 3 százalékkal visszaesik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik