Belföld

A KDNP tovább küzd a szabad vasárnapért

Harrach Péter, a KDNP alelnöke szerint a helyzet megköveteli a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó törvény módosítását - mondta a politikus a Szabad Vasárnap Charta konferencián szombaton Győrött.

A vasárnapi munkavégzés az esetek jelentős részében törvénysértő, más részében azért van rá lehetőség “mert egy rossz törvény megengedi”. A törvénymódosítás elfogadására akkor lesz nagyobb esély, ha jelentős társadalmi nyomás érvényesül az ügyben – mondta.

Harrach: csak a munkaadók érdekét sérti

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben reálisnak tartja-e a vasárnapi munka szigorításával kapcsolatos követelést, mivel az a gazdasági növekedés ellen hathat, Harrach Péter közölte: a rendezett körülmények a gazdasági teljesítményt erősítik, a rendezetlenség viszont gyengíti.

A politikus kifejtette: a módosítási szándék nem a munkavállalók érdekét sérti, hanem a helyzetükkel visszaélő munkaadókét. A multinacionális cégekre a magyar gazdaságnak szüksége van, – hangoztatta -, az embereknek pedig arra van szükségük, hogy rendezett körülmények között dolgozzanak.

Évezredes szabályok

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint a válságra tekintettel sem lehet felrúgni azokat az évezredes szabályokat, amelyek a szabad vasárnap kialakulásához vezettek. Jelenleg nincs akkora probléma, hogy a vasárnapi munkát ne lehetne szabályozni – mondta.

Harrach Péter szerint a vonatkozó törvények módosításának tárgyalására jövőre kerülhet sor az Országgyűlésben. A módosításokat benyújtják, ha lehet, ötpárti támogatással, de ha úgy alakul, akkor a KDNP egymaga is.

Ajánlott videó