Belföld

Modernizálják a Műjégpályát

Döntően uniós forrásból jövőre megkezdődhet a több mint 80 éves műemléki jellegű városligeti műjégpálya XXI. századi színvonalú rekonstrukciója, a létesítményben 2010-től nyáron csónakázni, télen pedig a jelenleginél jóval nagyobb jégfelületen lehet korcsolyázni.

Mint Hagyó Miklós a korszerűsítést megelőző utolsó jégszezon megnyitóján elmondta, a cél olyan létesítmény kialakítása, amely a lakossági szabadidős korcsolyázás és a nemzetközi sportversenyek megrendezésének lehetősége mellett turisztikai és kulturális szolgáltatásokat is nyújt.

A rekonstrukció keretében megújul a több mint százéves műemléki épület, amelynek eredeti állapotában építik vissza a második világháborúban lebombázott szárnyát – fejtette ki a főpolgármester-helyettes.

A műjégpálya rekonstrukciójának első ütemében, 2006-ban új, korszerű hűtőberendezést és térszint alatti technológiai épületet kapott az intézmény. A második ütemben a tómedret és a jégpálya felületét újítják fel. A befejező szakaszban a korcsolyacsarnok épülete nyeri majd vissza eredeti külsejét.

Ennek eredményeként megszüntethetik a Városligetet elcsúfító árusító helyeket, s kulturált idegenforgalmi létesítmények lesznek az épületen belül. A felújításhoz szükséges önkormányzati forrásokról jövő héten dönt a Fővárosi Közgyűlés – jegyezte meg a szocialista politikus.

A hétvégi jegy drágult

Bartha László, az intézmény igazgatója közölte: az idei szezonban a belépőjegyek ára hétköznap a tavalyi szinten marad, s hét végén is csak 300 forinttal drágul. Kedd reggeltől péntek délig 700, péntek délutántól vasárnap estig 1.000 forintért korcsolyázhatnak a sport kedvelői. A hétfő kedvezményes nap lesz, ekkor 500 forintért lehet korizni.

A nyitva tartás a tavalyihoz hasonlóan alakul. Hétköznap 9.00 és 13.00 óra, majd 16.00 és 20.00 óra között, hét végén és ünnepnapokon, valamint az iskolai szünetekben 10.00 és 14.00 óra, illetve 16.00 és 20.00 óra között lesz nyitva a pálya. Az alkalmi oktatási jegyért egy órára 500 forintot kell fizetni a belépődíjon felül. A kisebb gyermekek kísérői az intézmény nagytermében várakozhatnak. Nekik nem kell belépőjegyet fizetniük – tette hozzá az igazgató.

Hagyó is kipróbálta a jeget

A tájékoztatót követően Hagyó Miklós, aki korábban jégkorongozott, a jászberényi csapat kapusa volt, a Budapest Stars hokicsapatának felnőtt-, ifi- és gyermekjátékosaival együtt kipróbálta a szezon első jegét.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy az erősen rozsdásodott csővezeték miatt az idei jégszezon öt héttel rövidebb lesz. Tavaly november elejétől március elejéig, idén november 21-től február 15-ig lesz nyitva. Változás az is, hogy az eddig ingyenes ruhatárhasználatért személyenként 100 forintot kell fizetni. A rekonstrukció 3,2 milliárd forint európai uniós támogatásához a főváros 1,5 milliárdot tesz hozzá, részben sportingatlanok eladásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik