Belföld

Gyurcsány Belgrádba megy

Pár órás munkalátogatást tesz pénteken Belgrádban Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök tárgyal Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel, s fogadja őt Boris Tadic államfő.

A látogatás fontos állomása a magyar-szerb kapcsolatok újabb felfelé ívelő szakaszának, amely a nyáron kezdődött, miután március 19-től, Koszovó függetlenségének Magyarország általi elismerésétől hűvösebb volt a viszony. Az utóbbi pár hónapban azonban már több jelentős találkozó volt, köztük Göncz Kinga külügyminiszter belgrádi látogatása, s a szerb parlament elnöke, Slavica Djukic-Dejanovic e hét eleji budapesti útja. Szerbia ez év elején kinevezett új budapesti nagykövete is elfoglalta állomáshelyét.

A két ország kapcsolataiban nincsenek megoldásra váró súlyos problémák, így a miniszterelnöki látogatás fő célja a már meglévő kapcsolatok elmélyítése lehet. Minden bizonnyal szó esik majd arról, hogy folyamatossá kellene tenni az együttműködés olyan fontos szerveinek a tevékenységét, mint a kormányközi és a nemzeti kisebbségi vegyes bizottság.

Megkerülhetetlen téma Szerbia EU-integrációja is, amelyhez Magyarország minden támogatást igyekszik megadni. Belgrád már megkapta azt a részletes listát, amely tartalmazza, hogy mely, a csatlakozási folyamat során felmerülő problémák megoldásában számíthat konkrét magyar segítségre.

Az időszerű gazdasági kérdések közé tartozik Szerbia részvétele az Oroszországból Nyugat-Európába irányuló gázszállításban, amelyben a Szerbiában már több benzinkúttal jelen lévő MOL szeretne együttműködő partner lenni. Ami a külpolitikát illeti, a magát függetlennek valló Koszovó kérdésében változatlanul eltér egymástól Budapest és Belgrád álláspontja, de mint a múlt havi külügyminiszteri találkozón is megállapították, ennek nem szabad befolyásolnia a kétoldalú viszonyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik