Belföld

Budapest felkészült a télre

Az idén is felkészült szakembergárdával és műszaki háttérrel várja a téli időszak kihívásait, feladatait a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. - közölték a cég csepeli telepén tartott pénteki tájékoztatón, amelyen több mint félszáz munkagépet is bemutattak.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes utalt arra, hogy a prognózisok szerint az előző évekhez hasonló, átlagos téli időjárás várható, s megjegyezte: ez kedvező a budapestiek, különösen a távfűtéses lakásban élők számára.

A szocialista politikus azt mondta, a közterület-fenntartóknak mindegy, milyen időjárás lesz, mivel mindig a legkeményebb télre, fagyra és hóesésre készülnek. A városvezetés, a lakosság semmi újat nem vár a cégtől és annak vezetésétől, csak azt, hogy a téli időjárási viszonyok közt is biztosítsák a közlekedés zavartalanságát – tette hozzá.

113 munkagép várja a havat

A hóeltakarításhoz és az utak síkosságmentesítéséhez 113 célgép áll rendelkezésre. A járművek munkáját GPS-berendezés éppúgy segíti, mint a meteorológiai szolgálattal való szoros együttműködés.

A főpolgármester-helyettes kiemelt fontosságú kérdésként említette a környezet védelmét a téli munkálatok, főként az utak sózása során.

“A vállalat vezetésének a figyelmét idén is fokozottan felhívtam erre” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a téli munkák során minimális mennyiségű sózásra kérte a céget, amelynek eszköztárában egyre növekszik a zeolitos és a kalcium-kloridos síkosságmentesítés is a só helyett.

A járdák a lakástulajdonosok reszortjai

A főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy a járdákon a hó eltakarítása és a síkosságmentesítés az ingatlantulajdonosok feladata.

Tölgyesi Balázs, a cég stratégiai vezérigazgató-helyettese egyebek közt arról szólt, hogy a BKV új menetrendje, az új buszjáratok miatt, illetve az új utakon, például az M0-ás északi szakaszán és az M6-os autópálya bevezető részén is munkát végeznek majd.

Varga László műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az idén 17 új célgéppel gyarapodott a járműparkjuk. Ezzel valamivel 10 év alá csökkent a járműpark átlagéletkora, ami tavaly még jóval e fölött volt. Megjegyezte azt is, hogy költséghatékonysági szempontból még mindig a só a legjobb síkosságmentesítő szer. Hozzátette, a korszerű járművek automatikus szabályozása biztosítja azt, hogy csak az előírt mennyiséget szórják az utakra.

3200 forintos munkabért adnak

A tájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint – amelyen egy olyan hóeke felvétele látható, amilyen a cégnél nincs – tartalmazza azt is, hogy a hómunkások napszakoktól függően 2800-3200 forint nettó munkabért kaphatnak az idei télen.
A tájékoztatón Hagyó Miklóshoz hasonlóan több újságíró is kipróbálhatta, vezethette a társaság egyik új Mercedes célgépét.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az eseményen elmondott bevezetőjében a főváros vezetése nevében együttérzését tolmácsolta a cég vezérigazgatójának, Bielek Péternek, édesapja elhunyta miatt. Bielek József, a Fővárosi Tanács utolsó elnökeként 1989-1990-ben jelentősen hozzájárult az önkormányzati rendszerre történő zökkenőmentes átálláshoz – rögzíti a Demszky Gábor főpolgármester közleménye.

Az elhunyt vezetőt, aki 1976-tól dolgozott a Fővárosi Tanácsnál főosztályvezetőként, végrehajtó bizottsági titkárként és tanácselnök-helyettesként, a fővárosi önkormányzat a saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik