Belföld

Uniós pénzek az egynapos sebészetre

A kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg- és egynapos ellátást nyújtó szolgáltatások fejlesztésére pályázhatnak december közepétől az egészségügyi intézmények - írja a Világgazdaság.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a szaktárca az uniós forrásból azokat a kórházakat támogatná, ahol tavaly megszűnt az aktív ellátás, vagy csak egy területen, húsz ággyal maradt meg. Azok is pályázhatnak, amelyek legkésőbb az egynapos fejlesztés megvalósításáig húszra csökkentik az ágyszámot, s azt járóbeteg- vagy egynapos ellátásra konvertálják.

A pénzt eszközbeszerzésre, épület- és informatikai fejlesztésre használhatják föl a nyertesek. A lap felidézi Székely Tamás egészségügyi miniszter által az egynapos sebészetről a napokban elmondottakat: több észak-európai országban a beavatkozások 50-55 százalékát végzik így, Magyarországon az arány 2,1 százalék. Kelet-Európában hasonló az arány, de a régióban a rangsort vezető Szlovákiában 7 százalékkal az arány, és arra törekednek, hogy rövid időn belül elérjék a 30-40 százalékot.

Az egészségügy szerkezetátalakításának kiemelt célja volt ennek a gyógyítási formának a támogatása, ezért egy éve már kiírtak pályázatot e célból. A 103 jelentkező közül 47 szolgáltató nyert, s megduplázódott a beavatkozások száma. A tb a kórházakéval azonos díjat fizet az így ellátott betegekért. Ma a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek beültetésének felét így végzik el, s az urológiában is bővül ez az ellátás – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik