Belföld

Újabb Csillagszóró Hadművelet indul

„Csillagszóró II." néven újabb, fogyasztóvédelmi ellenőrzési program indul több hatóság részvételével - jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón a koordinációval megbízott Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos.

A Csillagszóró néven ismertté vált akciósorozat 2007-ben indult, akkor 7 hatóság működött együtt az akciósorozatban. A 2008. november 20. és 2009. január 4. közötti új ellenőrzésekben összesen 10 hatóság vesz részt: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság vesznek részt.

A kormány 2008. szeptember 17-én döntött a fogyasztóvédelmi ellenőrzési program beindításáról. Kondorosi Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ellenőrzéssorozat célja a feketegazdaság területén tapasztalható visszásságok felszámolása és a piaci esélyegyenlőség megteremtése. A PSZÁF a fogyasztási hitelnyújtás feltételeinek fokozott ellenőrzésével vesz részt a programban. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a személygépjármű- ás alkatrész kereskedelem, és a bontók működésének ellenőrzésében működik közre – tette hozzá.

Az idei akció kiemelt céljai között a kormánybiztos a gépjárműalkatrész-kereskedők, a bontók, a fémkereskedelem, a szezonális termékek és szolgáltatások ellenőrzését, illetve az inaktív fogyasztói csoportok (idősek, gyermekek) fokozott védelmét említette. Új hangsúlyt jelent a turizmus területén tapasztalható visszásságok felszámolása – tette hozzá.
Közölte azt is, hogy nem a bírságolás a cél, és felhívták a hatóságok figyelmét, hogy arányos, körültekintő, következetes és méltányos bírságpolitikát folytassanak.

A 2007-es, eredményesnek értékelt akciósorozatban 6200 szakember, ellenőr vett részt. Az adatok szerint 6 hét leforgása alatt a hatóságok munkatársai mintegy 35 000 ellenőrzést végeztek, és csaknem 9000 esetben szabtak ki bírságot, hozzávetőleg 1,1 milliárd forint összegben. A lefoglalt áruk értéke meghaladta az 510 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik