Belföld

Keményen büntetnék az uzsorásokat

A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek a Btk. módosítására vonatkozó javaslatát, amellyel ismét bevezetnék az uzsora-bűncselekmény fogalmát - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány kezdeményezi, hogy a parlament rendkívüli eljárásban tárgyaljon a változtatásokról.

A rendelkezés rögzítené, hogy aki valakinek szorult helyzetét kihasználva olyan aránytalan szerződést köt, amelyben a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között feltűnő a különbség és ezzel nehéz anyagi helyzetbe hozza, vagy tartja a sértettet, bűncselekményt valósít meg. Az uzsora-bűncselekményt akkor szankcionálnák, ha azt valaki legalább két alkalommal követi el – tette hozzá Draskovics.

Akár öt év is járhat

A bűncselekmény elkövetése akár három év szabadságvesztéssel is sújtható lenne, bűnszövetkezetben való elkövetésért pedig öt év járna.

A tárca szerint a rendelkezés világos és egyértelmű válasz egy új és a társadalom egészét fenyegető jelenségre, azoknak a magatartására, akik nehéz helyzetben lévő családok, anyagi kiszolgáltatottságát saját -aránytalan – előnyük szerzésére használják.

A törvény nem szabályozza, milyen kamat számít uzsorának, az aránytalanság mértékét a bírói gyakorlatra bízzák. A miniszter kitért arra is: a Btk. csak egy eszköz ebben a küzdelemben, a legfontosabb, hogy a sértettek megpróbálják elkerülni az ilyen helyzeteket. Ha pedig mégis belekerülnek, időben értesítsék a hatóságokat, illetve éljenek a szociális ellátórendszer nyújtotta lehetőségekkel.

Van parlamenti támogatottság

Mint közölte, biztosak abban, hogy az új tényállás birtokában a rendőrség hatásosabban léphet majd fel az ilyen esetekben.
Hozzátette: az előzetes konzultációk alapján a parlament egészében támogatottsága van a javaslatnak. A kormány kezdeményezi azt is, hogy rendkívüli eljárásban tárgyaljon róla az Országgyűlés.

A szaktárca ezzel egyidejűleg több ponton kezdeményezi a polgári törvénykönyv módosítását is. Így például állami és önkormányzati szervek nem köthetnének olyan szerződéseket, amelyek kizárnák adott esetben a kamat, késedelmi kamat fizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik