Belföld

Fidesz: Gyurcsány benne volt az egri kórházügyben

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közvetlenül játszott szerepet az egri kórház privatizációjában, eladásában - mondta Nagy Kálmán (KDNP) a Pesti Imrével (Fidesz) közösen tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Nagy Kálmán ismertetése szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 2007. szeptember 27-én négymillió euróért részesedést szerzett a HospInvestben. Felidézte, hogy 2007. november 12-én a kormányfő a bank igazgatójával folytatott tárgyalás után példa nélkülinek nevezte, hogy az EBRD Magyarországon egészségügyi szolgáltatásszervezésbe fektetett be.

A politikus kitért arra, hogy a HospInvest a program végén tíz magyarországi közkórház, illetve kórházi gyógyszertár irányításához, átalakításához és korszerűsítéséhez kap támogatást. Ez azt jelenti, hogy a HospInvest a magyar kórházi rendszerben jelentős vagyonapportálást tervez. Ezt a miniszterelnök úr direkt vitte végig – fogalmazott Nagy Kálmán.
Megítélése szerint végig közvetlen politikai nyomás volt érezhető. Arról is szólt, hogy amióta a HospInvest átvette az egri kórház irányítását, több mint tíz levelet kapott, amelyben a betegek panaszkodnak a működésre.

Pesti Imre arról beszélt, hogy „Gyurcsány Ferenc kollaborál a külföldiekkel” a magyar egészségügy részleges eladásában. Hozzátette: mindez semmilyen tekintetben nem szolgálja a hazai érdekeket, a Heves megyei betegek és orvosok érdekeit, sem pedig az egészségügyi átalakítás ügyét.

A fideszes politikus kiemelte, hogy a Heves megyei kórház működésére kiírt pályázatot a HospInvest úgy nyerte meg, hogy azt a bíróság jogerősen megsemmisítette. Mint mondta, határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a politika és az üzleti érdek megelőzze az emberek egészséghez való jogát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik