Belföld

Dadák sztrájkja jöhet

Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) kész részt venni egy esetleges egységes közszolgálati sztrájkban keresetcsökkenésük megakadályozása érdekében, ha a kormánnyal folyó tárgyalások nem vezetnek eredményre - tájékoztatott közleményében Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a bölcsődékben dolgozók 2009. évre szóló illetményeit a kormány ne csökkentse, mert egy esetleges tízszázalékos csökkentéssel sok női munkavállaló ellehetetlenülését, segélyezetté válását okoznák – áll a közleményben.

Szűcs Viktória szerint a bölcsődékben dolgozók illetményének országos átlaga bruttó 106 939 forint, amelyből nettó 77 720 forintot visznek haza a dolgozók. Ebből a szakdolgozók bruttó bére 120 444, amely nettó 85 125 forint jövedelmet tesz ki.

Ha ezek a bérek a 2009. évre vonatkozóan még csökkeni fognak a 13. havi illetménnyel és az eseti keresetkiegészítéssel, amely együttesen mintegy tíz százalékot tesz ki, akkor a bölcsődei szakemberek nettó keresete alig fogja meghaladni a 2007. évi létminimumot és a 2008. évi minimálbért (69.000 forint).

Ezzel a tendenciával a szociális ágazatban és ezen belül a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók maguk is segélyezetté válnak – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik