Belföld

Fico átverte Gyurcsányt?

Robert Fico szlovák kormányfőnek – ígérete ellenére - nem áll szándékában Gyurcsány Ferenc követeléseivel foglalkozni – nyilatkozta a szlovák miniszterelnök-helyettes.

„Azokat a követeléseket, amelyekkel Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök jött Szlovákiába, nyilván nem teljesítjük. Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyan megígérte neki, hogy ezekkel majd egy különbizottság fog foglalkozni” – idézte a SME című, liberális szlovák napilap Dusan Caplovicot.

Fico most azt mondta, „nem áll szándékában a Szlovákia függetlenségébe beavatkozó követelésekkel foglalkozni” – tette hozzá. A lap megfogalmazásában „Caplovic a magyar fél minden követelését lesöpörte az asztalról”, mert – ahogy fogalmazott – „azok többségét már amúgy is teljesítjük, vagy pedig elfogadhatatlanok”.

Nem lesznek magyar helységnevek

„Szó se lehet arról, hogy a mi kisebbségi iskoláinkban magyar tankönyvekből tanítsanak. A labdarúgó mérkőzéseken az állami zászlók tilalmából sem engedünk” – szögezte le. Caplovic annak sem látta okát, hogy Szlovákia – Magyarország példája nyomán – létrehozza a kisebbségi ügyeket felügyelő ombudsman intézményét. A SME tudomása szerint a Gyurcsány-féle „hat pont” közül Pozsony legfeljebb a nemzeti-nemzetiségi magatartás-kódex gondolatát tanulmányozza.

A lap szerint nem hajlandó engedményt tenni Ján Mikolaj oktatási miniszter sem, noha Fico megígérte Gyurcsánynak, hogy a szlovákiai magyar iskoláknak szánt tankönyvekben a földrajzi nevek írásával kapcsolatos problémát „minkét fél számára elfogadható módon rendezik”. Mikolaj szerint azonban már az általa nemrégiben javasolt megoldás is kompromisszum, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar tankönyvekben a helységneveket és földrajzi jelöléseket előbb szlovákul tüntessék fel, s csak ez után szerepelhetnek magyarul, ragozva.

Nem vizsgálják a rendőri támadást

A kormányfő szóvivője, Silvia Glendová kedden azt mondta, hogy a „miniszterelnök a képviselők bevonásával keresni fogja a megoldásokat”. Az SME úgy véli, Fico nyilván a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozás kivizsgálásával kapcsolatosan sem tesz eleget a magyar fél követelésének, hiszen korábban kijelentette, hogy kormányának elegendő a legfőbb ügyész idevágó megállapítása. E szerint pedig a dunaszerdahelyi rendőri fellépés a szlovák törvényeknek megfelelően történt.

Végül a SME röviden emlékeztet a magyar miniszterelnöknek arra a parlamenti kijelentésére, hogy kormánya Pozsony hozzáállásától függetlenül megvalósítja a javaslatokból a rá eső feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik