Belföld

Nő lehet az új legfőbb bíró

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a legfelsőbb bíróság elnökének.

Sólyom László csütörtökön a Sándor-palotában mutatja be új jelöltjét a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek jelenlétében.

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sem támogatott, bár az öt táblaelnök – köztük Havasiné Orbán Mária – egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.

Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976 márciusában fogalmazóként helyezkedett el. A bírói kinevezésére 1979 februárjában került sor ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba. 1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-jétől a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján, míg a hat évre szóló mandátuma 2002-ben kezdődött. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július 1-jével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.

Amennyiben Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a legfelsőbb bíróság első női elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!