Belföld

Fodor: együttműködéssel juthatunk ki a válságból

A pénzügyi, gazdasági válságból az ország csak politikai párbeszéddel, együttműködéssel képes kijutni - jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kedden a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

A liberális párt számára a válság kezelése után az állam túlzott szerepvállalásának visszaszorítása a legsürgetőbb feladat – mondta Fodor Gábor, aki szerint a hétfőn elfogadott plafontörvény az első lépés. Az SZDSZ elnöke szerint az ország versenyképességének helyreállítása azt kívánja, hogy az állami újraelosztás, akárcsak a szomszédos országokban, a GDP 40 százalékára csökkenjen a jelenlegi 50 százalékról.

Első lépésként az adóterhek átrendezését ajánlotta Fodor Gábor, amelyet – együtt a kiadáscsökkentéssel – követhet az adócsökkentés, amelyet az SZDSZ által kidolgozott stabilitási és adóreformalapba helyezve lehet újragondolni.

Egykulcsos szja-t javasolnak

„Lényegében egykulcsos személyi jövedelemadót javasol az SZDSZ, ami azt jelenti, hogy csak kiemelkedő jövedelemhez tartozzon magas adókulcs, az átlagbér az alsó kulccsal adózzon” – közölte az elnök, aki emellett a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése mellett érvelt.

Fodor Gábor a szükséges reformok között kiemelte az önkormányzati rendszer átalakítását, hiszen 3200 önkormányzatban 27 ezer önkormányzati képviselő tevékenykedik. New York 38 önkormányzati képviselőt tart el, Budapest ennek közel kétszeresét – hasonlította össze a 10 milliós amerikai nagyvárost a magyar fővárossal.

Ki kell tűzni az euró bevezetésének 2012. évi céldátumát, ehhez már 2009-ben szükséges belépni az ERM-2 rendszerbe – jelezte az SZDSZ elnöke.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke a vállalkozások finanszírozásának nehézségéről beszélt, amelynek egyik legfeszítőbb pontja a forgóeszközök hitelezése. Sok vállalkozás, amelyet az elmúlt 10-15 évben a jelenlegi bankja finanszírozott, most hiába kéri forgóeszköz hitelének megújítást – tette hozzá.

Jövő héten döntenek a költségvetésről

A kormányzatnak a vállalkozások folyamatos likviditását kell elősegítenie, mert ez ma létkérdés – rögzítette a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a jegybanknak a lehető leggyorsabban meg kell kezdenie a kamatcsökkentést.

Az SZDSZ a jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e a 2009. évi költségvetési javaslatot – felelte Fodor Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik