Belföld

EU-forrásból csatornázzák Budapestet

Csaknem 35 milliárd forint EU-forrásra kíván pályázni a fővárosi önkormányzat Budapest teljes körű csatornázása és a dél-pesti regionális szennyvíztisztító megépítése érdekében - ismertette a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésének döntését a városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián tájékoztatása szerint a környezetvédelmi projekt megvalósításának több mint 63 milliárd forintos költségéből 35 százalékot finanszírozna az önkormányzat. A beruházás keretében 303 kilométer csatorna és 23 szennyvízátemelő épülne, így 2010 után 18 ezer ingatlan csatlakozhat a szennyvízhálózatra.

A Fővárosi Közgyűlés november végén dönthet a pályázatról, amit december elsején kívánnak benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ) – jegyezte meg az igazgató.

A kabinetülés részvevői elmondták azt is, hogy az NFÜ Környezet- és Energia Operatív Program keretében jövő év január végén várható az első fordulós döntés a projekt támogatásáról. A kivitelezéshez minimum 16,7 milliárd forint önrészre van szükség.

A szeptemberre várható második forduló után megköthetik a támogatási szerződést. A beruházás kivitelezése minimum 27 hónapot igényel, s így várhatóan 2011 végére valósul meg a teljes projekt. Az 52 ezer embert közvetlenül érintő csatornaépítések azonban már az első körben, 2010 végéig megvalósulnak – közölték az ülés részvevői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik